Wartość bezwzględna
Koryfeusz: Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania:
Rozwiąż równania:
a)IxI+2 =0
b)2 lxl −13=1
27 lis 10:44
Grześ: a) brak rozwiązań
b) 2IxI=4
IIx=2
x=2 lub x=−2
27 lis 10:44
Koryfeusz: −
13IxI=1 −to równianie też jest sprzeczne
27 lis 10:51
Koryfeusz: 
27 lis 10:57
Grześ: tak
27 lis 11:16
Koryfeusz: wie ktoś
27 lis 11:17
Koryfeusz: ok a te równania
IxI + 5 = 5
2IxI = 4
−IxI4=−0,2
27 lis 11:19
Marcin W: pierwsze z powyzszych rozwiazanie x=0
drugie x=2 lub x=−2
ostatnie x=0,8 lub x=−0,8
27 lis 11:26
Koryfeusz: ale jak to zrobić
27 lis 11:27
Marcin W: przesniesc liczby na prawą stronę tzn doprowadzić do postaci |x|=liczba
a potem odgadnąc bo to bardzo proste np
|x|+5=5
|x|=0
zatem x=0

2|x|=4 |:2
|x|=2
a teraz widac ze x=2 lub x=−2 bo "wartość bezwzględna zamienia wszystkie liczby na dodatnie"
itd
27 lis 11:35
Koryfeusz: dzięki marcin....
27 lis 11:36
Koryfeusz: a to 3 równanie jak zrobić
27 lis 11:39
Koryfeusz:
27 lis 11:40
Marcin W: pomnoz obie strony przez minus cztery wyjdzie:
|x|=0,8
27 lis 11:43
Marcin W: stad odpowiedz x=0,8 lub x=−0,8
27 lis 11:44
Koryfeusz:
27 lis 11:56
Koryfeusz: a takie równanie jak zrobić

IxI−
13I=1
23
27 lis 12:03
Marcin W: napisz poprawnie bo nie wiem ile tam jest wartosci bezwglednych jakas kreska za jedna trzecia
sie przypałętała.
27 lis 12:05
Koryfeusz: ok już poprawiam
Ix−13I=123
27 lis 12:08
Marcin W: Rozwiąż:
x−13=123 lub x−13=−123
27 lis 12:09
Marcin W: co da x=2 lub x=−113
27 lis 12:10
Koryfeusz: yyy
27 lis 12:10
Marcin W: co yyy ?
27 lis 12:12
Koryfeusz: bo podałeś odpowiedź i w niej się tylko zmienia że niema I I
27 lis 12:14
Marcin W: zmienia sie znak przy jeden i jednej trzeciej raz jest dodatni raz ujemny
27 lis 12:16
Marcin W: tzn jeden i dwóch trzecich !
27 lis 12:16
Koryfeusz: to co tu trzeba zrobić
27 lis 12:22
Marcin W: Koryfeusz trzeba tylko pamiętać że spod wartości bezwględnej "wychodzi" zawsze liczba dodatnia
nic więcej w podanych przez ciebie przykładach.
Czyli w ostatnim przykładzie podanym przez ciebie "pod" symbolem wartosci bezwglednej ma wyjść
albo 123 albo −123 (bo tą drugą liczbę z minusem wartosc i tak zamieni na dodatnią)
co ci zapisalem wyzej dwoma równaniami do rozwiązania.
27 lis 12:25
Tragos: |x| = 0,8
x = 0,8 ⋁ x = −0,8
27 lis 12:25
27 lis 12:38
Marcin W: Koryfeusz wszystkie tak samo jak ci pokazywałem wyżej
27 lis 12:41
Marcin W: to wygląda mi na zbiór Pazdro

zgadłem ?
27 lis 12:41
Marcin W: a) b) c) są wszystkie na jedno kopyto rozwiąż tak jak ten co ci pokazalem tutaj
d) |0,4−x|=0,6 da sie odgadnac ze wynik to x=−0,2 oraz x=1 itd
27 lis 12:44
Marcin W: e) |0,5−x|=1,5 odgaduje ze x=−1 albo x=2
27 lis 12:45
Marcin W: to bardzo latwe naprawdę spróbuj sam.
27 lis 12:46
Koryfeusz: muszę mieć to zadanie zrobione na poniedziałek, kompletnie tego nie rozumiem
27 lis 12:46
gustaw: Wyrażenie w przypadku wartości bezwzględnej może być dodatnie lub ujemne, dlatego przy
rozwiązywaniu równań czy nierówności musimy rozpatrzeć te dwa przypadki − stworzyć dwa
równoważne równania czy nierówności. Pierwsze równanie będzie rozwiązywane jeśli wartość
bezwzględna jest dodatnia, drugie gdy jest ujemna np.:
Ix−3I=6
czyli wartość bezwzględna Ix−3I może być:
dodatnie, wtedy Ix−3I jest równa x−3 lub
ujemna, wtedy Ix−3I jest równa −(x−3)
Powstają dwa równania:
1. x−3=6 wtedy x=6+3, x=9
2 −(x−3)=6 wtedy −x+3=6; dalej −x=6−3 dalej −x=3 to x=−3
Wyszły nam dwa rozwiązania tj. x=9 ⋁ x=−3
27 lis 12:46
Marcin W: Koryfeusz może dlatego że nie próbujesz sam zrobić?!. Rozwiążemy ci to (nawet ja sam ) ale co
jak przyjdzie sprawdzian ? wtedy nie pomożemy...
27 lis 12:49
gustaw: Rozumiesz czy nie?
27 lis 12:50
Koryfeusz: Ja już miałem z tego sprawdzian.Pani od matematyki kazała to zrobić bo nie zrobiliśmy tego.
27 lis 12:50
Koryfeusz: teraz robimy geometrie
27 lis 12:51
Koryfeusz: na matmie
27 lis 12:51
gustaw: Mam ci to rozwiązać?
27 lis 12:53
Koryfeusz: jak możesz...
27 lis 12:55
Koryfeusz: to tak
27 lis 12:55
gustaw: IxI+2 =0 wtedy
x+2=0 lub −(x)+2=0
wtedy
x=−2 lub −x=−2
czyli są dwa rozwiązania:
x=−2 ⋁ x=2
27 lis 12:56
27 lis 13:01
gustaw: 2 lxl −13=1 wtedy
2 x −13=1 lub 2 (−x) −13=1
mnożymy obydwie strony równia pierwszego i drugiego przez 3 wtedy
2x−1=3 lub −2x−1=3 dalej
2x=3+1 lub −2x=3+1 z tego
2x=4 lub −2x=4 dzieląc przez 2 otrzymamy dwa rozwiązania
x=2 ⋁ x=−2
27 lis 13:08
gustaw: Trudno mi pisać te cholerne ułamki, pierszy raz jestem na tej stronie, napiszę na kartce i
wyślę jako *.jpg
27 lis 13:10
Koryfeusz: ok to będzie najlepsze wyjście
27 lis 13:14
Koryfeusz: zrobisz to zadanie?
27 lis 13:42
Koryfeusz: ...
27 lis 13:51