zadanie z zbioru A.Kiełbasy,
1234: Proszę o pomoc.
podpunkt do zadania na oznaczonego jako wariant do rozszerzenia w zbiorach A.Kiełbasy.
Rozłóż na czynniki wyrażenie.
n) a4+b4
w odpowiedziach mam,że
1)a4+b4=a4+b4+2a2b2−2a2b2=
2)=(a2+b2)2−(√2ab)2=(a2+b2−√2ab)(a2+b2+√2ab) .
Może ktoś mi wytłumaczyć po kolei z czego się to bierze?
1)Głównie początku nie łapie skąd się wzięło to w 1) 2a2b2−2a2b2 bo nie pasuje mi to do
żadnego wzoru a w szczególności ten minus tzn −√2ab .
2)Dalej to juz chyba leci wzór (a+b+c)2 racja?
27 lis 19:40
1234: poprawka w 1) do mojego odniesienia bez pierwiastka tzn −2a2b nie wiem skad sie bierze bez
tego pierwiastka.
27 lis 19:43