wielomiany
ziomeczek: Wskaż że liczba 1 jest podwójnym pierwiastkiem wielomianu W(x)= x3 − 5x2 + 7x − 3
27 lis 14:12
sushi_ gg6397228:
podziel dwukrotnie wielomian przez dwumian (x−1)
27 lis 14:14
ziomeczek: Ok dzięki
27 lis 14:25
sushi_ gg6397228:
i powinno wyjsc (x−3)(x−1)2
27 lis 14:34
Gustlik: W(x)= x
3 − 5x
2 + 7x − 3
Schemat Hornera:
1 −5 7 −3
1 1 −4 3 0
W(x)=(x−1)(x
2−4x+3)
Δ=(−4)
2−4*1*3=16−12=4
√Δ=2
Odp: W(x)=(x−1)(x−1)(x−3)=(x−1)
2(x−3) ← czynnik (x−1) jest do kwadratu, więc 1 jest
pierwiastkiem 2−krotnym.
28 lis 00:59