W trapezie równoramiennym dłuższa podstawa ma długość a, natomiast ramię jest nachylone do tej
podstawy pod kątem α. Oblicz pole tego trapezu, jeżeli wiadomo, że jego przekątna jest
dwusieczną kąta przy dłuższej podstawie trapezu.
Doszedłem tylko do zrobienia obrazku powyżej, z którego wynika że trójkąt ACD jest
równoramienny. Ale co dalej to nie wiem.
| ||||||||
cosα = | ||||||||
| b |
| a | ||
b = | ||
| 2cosα + 1 |
| h | a*sinα | |||
sinα = | ⇒ | = h | ||
| b | 2cosα + 1 |
| a + b | ||
P = | * h = ... | |
| 2 |