funkcje złożone
aga: Obliczyć pochodne funkcji złożonych:
a) f(x)=(
√x + 1)
3
b) f(x)=
√1+√x
c) f(x)=sin 1/x
d) f(x)=(x
2+1)
5
e) f(x)=sin
2 5x + cos
2 5x
f) f(x)=in
√x2+1
g) f(x)=e
x2+x
Bardzo proszę o pomoc

Proszę również o sprawdzenie:
f(x)= tg (2x+1)
f'(x)= 1/cos
2 * (2x+1)' = 1/cos
2 * 2 = 2/cos
2
25 paź 20:33
aga: b) f(x)=√1+√x
ten przykład zrobiłam tak, czy ktoś może go sprawdzić− PROSZĘ

y=1+
√x ; y'= (1+
√x)' = (1)' + (
√x)' = 0 + 1/2p{x)
czyli:
f'(x) = (
√1+√x' = (
√y)' = 1/2
√y * y' = 1/ 2
√1+√x * 1/ 2
√x
25 paź 20:59
Jack:
dobrze
25 paź 22:37
aga: dziękuję Jack
26 paź 20:27
aga: Pomóżcie proszę

Przykład f)
f(x)=ln
√x2+1
korzystam ze wzoru f' (x) = (g(h(x))) ' = g' * (h(x)) * h' (x)
gdzie: g(x) = ln x = log
e x = 1/ x ln
e = 1/x
h' (x) = (
√x2+1)' = 1 / 2
√x2 + 1
dalej podstawiając:
f ' (x) = (1/x) ' *
√x2+1 * 1 / 2
√x+1 =
= −1/x
2 *
√x2+1 * 1 / 2
√x+1
TYLKO CZY DOBRZE ZROBIONE









26 paź 21:57
sushi_ gg6397228:
pochodna logarytmu == 1 przez argument
pochodna pierwiastka = 1 przez 2pierwiastki
pochodna (x
2+1) = 2x
26 paź 22:14
aga: Czy ktoś może mi sprawdzić kolejny przykład ?
a) f(x)=(√x + 1)3
f ' (x) = x3/2 * (√x +1) * (√x + 1) ' =
= x3/2 * ( x1/2 + 1) * [ ( √x) ' + (1) ' ]=
= ( x2 + x3/2 ) * 1/2√x =
= 1/2√x * ( x2 + x3/2 )
26 paź 22:23
sushi_ gg6397228:
znowu źle zrobiony
26 paź 22:31
danny: ja mam 3/2 * (√x+1)2/ √x
26 paź 22:36
danny: e) 10*sin(5*x)*cos(5*x)−10*sin(5*x)*cos(5*x)
26 paź 22:39
aga: Kolejny do sprawdzenia:
d)
f (x)=(x2+1)5
g (x) = x5 h (x) = x2 + 1
g' (x)= (x5) ' = 5x4 h' (x) = (x2 + 1) ' = 2x
Wówczas
(g ( h (x))) ' = 5 ( x2 + 1) 4 * 2x
26 paź 22:40
danny: jest dobrze
26 paź 22:41
danny: g) (2*x+1)*exp(x2+x)
26 paź 22:46
danny: c) −cos(1/x)/x2
26 paź 22:48
aga: Dziękuję za sprawdzenie i odpowiedzi.
Mam dzisiaj dosyć, idzie mi pod górkę
26 paź 23:08
czarna: 4x3√x moze ktos pomóc?
9 lis 21:27
sushi_ gg6397228:
zapisz w postaci 4* "x do potegi ..."
9 lis 22:03
czarna: y=sin5x=[sin(u)]'=5sin(5x) czy mozna to sprawdzic?
12 lis 15:30
Jack:
tak, np. całkując

(swoją drogą zauważ, że w e) masz jedynkę tryg.)
12 lis 15:45
czarna: Wie ktos jak roziwnac w szereg Taylora f(x)=xm m nalezy R W otczeniu pkt x=1 ?
z wczesniejszymi juz sobie poradziłam
12 lis 18:13
12 lis 18:28
czarna_13: mam takie zadanko czy ja je dobrze robie bo proste sie wydaje prosze sprawdzic
obliczyc iloczyn skalarny pary wektorów ortogonalne czy tak?
a*b a=(1,−2,5) b=(3,−1,0) czyli u*v wyszło 10 czyli sa ortogonalne czy tak?
25 lis 18:46
Damian: | 2 | |
| ' funkcja pochoda , prosze o pomoc . Prosilbym o rozspisanie bo mam wiecej |
| (3*3√x) | |
przykladow ale chcialbym pozniej je sam ogarnąc
25 lis 19:12
czarna_13: znalezc własnosci i wektory własne moze ktos pomóc
4 1 −5
0 −3 5=
0 0 2
z pozostałymi wczesniejszymi sobie poradziłam
27 lis 14:13
Zbyszek: dlaczego pochodna z √1−x wychodzi −12*√1−x, i dlaczego licznik wychodzi ujemny
26 lis 20:43
Zbyszek: dlaczego pochodna z √1−x wychodzi −12*√1−x, i dlaczego licznik wychodzi ujemny
26 lis 20:43
Zbyszek: dlaczego pochodna z √1−x wychodzi −12*√1−x, i dlaczego licznik wychodzi ujemny
26 lis 20:55
5-latek: Nie wiem czy doszsedl poprzedni post ale (1−x)'=0−1=−1
26 lis 21:06
__std__call__: Zbyszek:
Pochodna (
√x)' = (x
(1/2))'. Zgodnie ze wzorem [x
a]' = ax
a−1 otrzymujemy: (
√x)' =
| | 1 | | 1 | |
(x1/2)' = |
| (x−1/2) = |
| |
| | 2 | | 2√x | |
| | 1 | |
W szczególności dla przykładu: √1−x = √−x+1; [√−x+1]' = |
| * [−x+1]' = |
| | 2(−x+1) | |
| | 1 | | 1 | |
|
| * (−1) = − |
| |
| | 2(−x+1) | | 2(−x+1) | |
26 lis 21:32
fkajd: d=a{2} a=d{2}/2 P=a2=d2/a
d=a{3}
d={a2+b2+c2}
R=2r H=R+r a=2h/{3}
h2=x*y
26 lis 22:07
fkajd: d=a √2 a=d{2}/2 P=a2= d2/a
d=a √3
d={a2+b2+c2}
R=2r H=R+r a=2h/ √3
h2=x*y
26 lis 22:08