Obliczyć granicę
Matylda: Obliczyć granicę liman, jeśli istnieje. W tym zadaniu trzeba skorzystać z definicji liczby e.
Nie kumam tego, bardzo proszę o jasne wytłumaczenia jak za takie zadanie się zabrać
b) an =
licznik n
2 + 2
mianownik 2n
2 + 1
jest to ułamek podniesiony do potęgi n
2
Bardzo proszę o pomoc
27 lis 21:54
Avc: a)
= lim [(1−3/n)−n/3]−3 = e−3
27 lis 22:10
sushi_gg6397228:
b) juz bylo na forum=== granica 0
27 lis 22:13
Matylda: no ok. ale jak się za to zabrać? Dlaczego w przykładzie a) jest −n/3? I dlaczego granica w
przykładzie b) wynosi 0?
27 lis 22:47
Avc: Jak masz taką sytuacje, że w nawiasie jest 1 + 'coś' do potęgi odwrotność z tego 'czegoś' to
granicą jest e
np:
lim(1+1/n)
n = e
lim(1+4/n)
n/4 = e
27 lis 22:54