da
karolajn: Wykazywanie
Czy dobrze wykazałem, że funkcja jest rosnąca ? Czy konieczne jest zapisywanie wszystkiego,
może czegoś tutaj brakuje ?
f(x)=3x+5
[x2>x1=>f(x2)>f(x1)]<=>x2−x1>0=>f(x2)−f(x1)>0
f(x1)=3x1+5 f(x2)=3x2+5
zakładam,że x2>x1<=>x2−x1>0
f(x2)−f(x1)=3x2+5−3x1 − 5=3x2−3x1=3(x2−x1)>0
x2−x1>0 z założenia funkcja jest rosnąca
27 lis 20:00
Amaz:
Jak dla mnie OK
27 lis 20:04
Tragos: f(x) = 3x + 5
założenia: x2 > x1 ⇔ x2 − x1 > 0
teza: f(x2) > f(x1) > 0
dowód:
f(x2) − f(x1) = 3x2+5−3x1−5=3x2−3x1 = 3(x2−x1) > 0 c.n.d
27 lis 20:07
Tragos: tak ma być, pośpieszylem się z wysłaniem

teza: f(x2) > f(x1) ⇔ f(x
2) − f(x
1) > 0
27 lis 20:08
Bogdan:
Jeśli należało wykazać z definicji, że funkcja jest rosnąca, to jest ok, ale jeśli nie było
w treści zadania sformułowania: "wykaż korzystając z definicji ... ", to wystarczyło
stwierdzić, że współczynnik kierunkowy prostej jest dodatni, więc funkcja f(x) jest rosnąca.
27 lis 20:13
karolajn: czyli dobrze

niedługo napisze dla funkcji malejącej tylko musze zrobić kilka przykładów z f,
rosn.
27 lis 20:52
karolajn: Funkcja malejąca
[x2>x1=>f(x2)<f(x2)<f(x1)]<=>[x2−x1>0=>f(x2)−f(x1)<0]
f(x1)=−5x1+6 f(x2)=−5x2+6
zakładam,że x2−x1>0
f(x2)−f(x1)=−5x2+6+5x1−6=−5x2+5x1=−5(x2−x1)<0
x2−x1>0 funkcja jest malejąca
27 lis 21:11
Bogdan:
Ok
27 lis 21:17