Potrafi ktoś zrobić to zadnie?
Agata: Siedem krawędzi graniastosłupa prostego ma długość 13 a dwie pozostale krawędzie maja dlugość
10. Oblicz objetość i pole pow. całkowitej graniastosłupa
27 lis 16:51
Marcin W: 7+2 daje 9 krawedzi zatem to graniastosłup który w podstawie ma trójkąt dasz radę dalej sama ?
27 lis 17:01
Marcin W:

moze rysunek cos pomoze ?!
27 lis 17:04
Marcin W: V=Pp*H=...dokoncz a calkowite:
Pc=13*13*2+10*13+2*Pp
Zostalo ci obliczyc Pp czyli pole podstawy np ze wzoru Herona. Pozdrawiam.
27 lis 17:07
Agata: Dziękuje
27 lis 17:08
Marcin W: Proszę
27 lis 17:09
Agata: Mogłabym Cię jeszcze prosić o wskazówki spod nicu Ola bo to tez moje, z góry dziękuje
27 lis 17:13
Agata: Nie słyszałam o wzorze Herona może coś prostrzego ? Dlaczego jedna krawedz podstawy ma 10 a
druga 13?
27 lis 17:15
Marcin W:

prostszego prosze bardzo :
to trojkat z podstawy rownoramienny oblicz wysokosc z pitagorasa i masz pole.
27 lis 17:22
Bogdan:

h =
√132 − 52 = ...
27 lis 17:23
Marcin W: Pytasz: "Dlaczego jedna krawedz podstawy ma 10 a druga 13? " a spróbuj narysować inaczej ten
graniastosłup ... tak aby 7 krawedzi mialo długosc 13 a dwie dlugosć 10 gdzies te długosci 10
muszą byc na rysunku. Nie mogą być krawędziami wysokosci dlatego ze wszystkie 3 krawedzie
wysokosci mają równe długosci a my mamy TYLKO 2 razy po 10

więc musi być jak wyżej.
27 lis 17:25
Agata: teraz juz wiem dzięki,to jeszcze ponawiam prośbę odnośnie tamtych zadań
27 lis 17:33
Agata: wysokość wyszła 12 ale jak ma teraz obliczyc pole podstawy?
27 lis 17:40
Marcin W: | | 1 | |
Pp= |
| 10*h wzór na pole trójkata litosci Agata... |
| | 2 | |
27 lis 17:41
Agata: Objętość mi wyszła 720, pc 588, dzięki jeszcze raz za pomoc
27 lis 17:50