Pomożecie??
Agata: krawędz podstawy graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego ma długosc a, najdłuższa przekatna
graniastoslupa jest cztery razy dłuższa od najkrutszej przekatnej podstawy. oblicz objetosc
graniastoslupa
27 lis 20:50
dero2005:

Dane D − najdłuższa przekątna graniastosłupa
d − najkrótsza przekątna podstawy
a − krawędź podstawy
4d = D
obliczam h
1
h
1 =
a√32
obliczam pole podstawy
P
p =
a*h12*6 =
32√3*a
2
obliczam wysokość h
h = 2
√11*a
obliczam objętość
V = P
p*h = 3
√33*a
3
27 lis 22:15
Agata: dzięki
27 lis 23:39