ciaglosc funkcji
karol: Zbadać ciaglosc funkcji:
x+1 dla x∊[0,2]
f(x)=
3 dla x=3
czy to sie robi tak?
1. Punkty podejrzane o nie ciaglasc to chyba 0, 2 i 3
lim x+1=1
x→0
lim x+1=3
x→2
lim x+1=4
x→3
i z tego wnioskuje, ze funkcja jest nie ciagla w punktach 1 i 3 a w punkcie 2 jest ciagla i w
pozostalych tez jest ciagla, poniewaz jest to funkcja liniowa?
czy ja to dobrze zrobilem?
Prosze o pomoc
27 lis 23:01
karol: mialo byc :
i z tego wnioskuje, ze funkcja jest nie ciagla w punktach 0 i 3, a w punkcie 2 jest ciagla i w
pozostalych tez jest ciagla, poniewaz jest to funkcja liniowa?
27 lis 23:07
karol: moglby ktos sprawdzic czy to jest dobrze
27 lis 23:30
Jack:
tak określona jest ciągła. przeskok od 2 do 3 dokonuje się z pominięciem odcinka otwartego
(2,3) dla którego funkcja nie jest określona.
27 lis 23:38
karol: ok, a czy tosie tak wlasnie liczyc jak ja to zapisalem?
27 lis 23:43
Jack:
nie

Liczy sie granice obustronne i wartośc funkcji w punkcie.
27 lis 23:44
karol: moglbys zapisac jak to ma wygladac?
27 lis 23:46
karol: Jak to sie dokladnie robi?
czyli punkty podejrzane o nie ciaglosc to 2 i 3 i dla nich tylko policzyc granice?
jak to wlasciwie zrobic?
28 lis 00:10
Jack:
tutaj nie ma czego podejrzewać. Funkcja w swojej dziedzinie jest ciągła. Poszukaj na forum
zadań, w których problem ciągłości się przewijał.
28 lis 00:14