oblicz funkcje
kaninek: prosze o pomoc w zadaniu
dana jest funkcja ƒ(x)= −│(x+1)²−3│dla x∈R oblicz ƒ(√2−2)
27 lis 19:50
Grześ: zamiast x wstaw (
√2−1) i oblicz, nic poza tym
27 lis 19:51
Grześ: znaczy się
√2−2
27 lis 19:51
kaninek: mógłbyś podpowiedziedz coś więcej jak to zapisać, dzieki
27 lis 20:03
Tragos: f(x) = − | (√2 − 2 + 1)2 − 3|
27 lis 20:11
kaninek: dzięki mam jeszcze jedno pytanie co pierwsze policzyc?
27 lis 22:50
wsp: to co pod wartościa bezwzględną
27 lis 22:52
kaninek: nie wiem czy dobrze nigdy nie byłam w tym dobra
f(x) = − | 2−4+1−3| czy to jest poprawnie?
27 lis 23:12
karol: zamiast 4 powinno byc chyba 2√2
27 lis 23:22
wsp: |(√2)2 − 2*√2*1+12 − 3| = 2 − 2√2 +1 = 3 − 2√2
27 lis 23:28
wsp: −(3−2√2)=2√2 − 3
27 lis 23:31
kaninek: aha czyli używamy wzoru skróconego mnożenia. A co z tym minusem na początku i czy to juz całe
rozwiązanie?
27 lis 23:39
kaninek: −(3−2√2)=2√2 − 3
tego nie zrozumiałam
27 lis 23:40
wsp: wyrazenie pod modułem jest dotnie weić opuszczasz modul i nie zmieniasz znaku


: ale przed
modułem masz minus i muszisz go uwzględnic dlatego tak napisalem
27 lis 23:44
kaninek: czyli opuszczając nawias zmieniamy znak z − na * przy 2√2 i 3 z minusem przerzucamy na koniec.
Czy to całe rozwiązanie?
pozdrawiam i dzieki wsp zawsze miałam problem z obliczeniem funkcji
27 lis 23:49
27 lis 23:52
kaninek: no tak rozumię. I to już całe rozwiązanie?
27 lis 23:53
27 lis 23:54
kaninek: jej dzieki a pomożesz mi może jeszcze ztym zadaniem
Wyznacz wartość największą i najmniejszą funkcji y=−½x⁴+x²+1 w przedziale <−1;6>
tego kompletnie nie rozumię
27 lis 23:56
wsp: za x podstaw najpier −1 a pózniej 6 i otrzymasz najmniejsza i największą wartosc w tym
przedziale
28 lis 00:00
kaninek: czyli najpierw oblicazm y=−½(−1)+(−1)²+1 a potem y=−½*6+6²+1
28 lis 00:05
28 lis 00:06
wsp: najmniejsza wartość to 2.5 a największa to 55
28 lis 00:07
28 lis 00:11
kaninek: a no wlaśnie czyli y=½+1+1=2 ½
y=−½*1296+36+1=685 to chyba jest zle
28 lis 00:16
kaninek: to drugie napewno zle
28 lis 00:17
wsp: mi wychodzi drugie 55


;
28 lis 00:18
kaninek: bo 6 ma też być do 4 potęgi i pózniej do 2
28 lis 00:18
wsp: a sorry minusa nie zauwazylem przed 1/2
28 lis 00:19
kaninek: a 6 do 4 potęgi to jak sie nie mylę to 1296
28 lis 00:19
wsp: tak
28 lis 00:20
wsp: oczy mnie bolą od ekranu i minusa nie zauwazylem hehehhehehehe przed 1/2
28 lis 00:22
kaninek: to jak z tym drugim zadaniem będzie?
28 lis 00:22
wsp: po prostu najmniejsza wartość w tym przedziale to −611 a największa 1.5
28 lis 00:23
kaninek: a jak ci wyszło −611 i 1,5 ?
28 lis 00:26
wsp: no mi tak wyszło w tym przedziale co mi podałaś
28 lis 00:27
luk: ale jeszcze trzeba sprawdzić czy p należy do przedziału 1,6
28 lis 00:28
luk: <−1;6>sory
28 lis 00:28
wsp: y=−½x⁴+x²+1 <−1;6> − a to jest przedzial na osi x
y− to są wartośći tej funkcji
28 lis 00:29
luk: bo jak masz parabole to musisz sprawdzić czy akurat w badanym przedziale się nie znajduje
28 lis 00:29
kaninek: czyli y=−½+1+1=1½
a z −611 moesz mi pomóc
28 lis 00:30
kaninek: nie wiem co z tą parabolą Profesor dała nam to zadanie bez żadnego wyjaśnienia
28 lis 00:34
kaninek: ok mi też wyszło −611
28 lis 00:35
wsp: a z jakiego podrecznika korzystasz

28 lis 00:35
luk: p=−delta /4a
p=−(b2−4*a*c)/4a
p=−(1−(4*−1/2*1))/4*(−1/2)=1
czyli p leży w tym przedziale i musisz wziąć wartość q pod uwagę badania wartośći najmniejszej
i największej
28 lis 00:35
luk: q=1,5
28 lis 00:37
kaninek: uczę się zaocznie i nie mam podręcznika tylko co nam profesor podyktuje i co znajdę na necie
28 lis 00:39
wsp: yhym
28 lis 00:41
luk: jeżeli p∊<−1,6> to(bierzesz pod uwagę):
f(−1)
f(6)
f(p)=q
jeżeli p(nie)∊<−1,6>to wystarczy:
f(−1)
f(6)
28 lis 00:42
kaninek: wielkie dzieki za pomoc. pozdrawiam
28 lis 00:42
luk: nie zawsze bedzie tak jak w tym przykładzie
28 lis 00:42
wsp: xD

28 lis 00:44