Wyznacz miejsce zerowe fukcji
Madzia: f(x)=√x2−9
27 lis 17:14
Madzia: Pomóżcie !
27 lis 17:30
dic111: x−3=0
x=3
jeśli dobrze pamiętam
27 lis 17:32
Pozdrawiam: f(x)=√x2−9
Df : √x2−9>0 → √(x−3)(x+3)≥0 → x=3 ⋀ x=−3
f(0)=√x2−9 /(...)2
0=x2−9
x2=9
x=3 ⋁ x=−3
27 lis 17:42
Pozdrawiam: To −3 trzeba odrzucić więc bedzie 3
27 lis 17:42
Marcin W: dziedzina do d... i dlaczego −3 odrzucasz?
27 lis 17:50
Madzia: Więc jak to zrobić
27 lis 17:51
Marcin W: Dziedzina to x∊(−
∞,−3>∪<3+
∞) jesli już
a miejsca zerowe dwa są 3 oraz −3
27 lis 17:56
Madzia: Yhmm....
27 lis 18:04