hilfe...
think: Przeglądałam sobie zadanka z matury rozszerzonej w ramach samodoskonalenia... I trafiłam na
takie, którego nie potrafię (no ale dopiero zaczęłam przeglądać więc pewnie jeszcze nie jedno
wrzucę

) także proszę o jakąś podpowiedź, bo mnie to męczy, a swoją drogą to nie jest z
działu, który mi najbardziej pasuje

treść:
Dwa przeciwległe boki czworokąta wpisanego w okrąg mają równe długości. Wykaż, że czworokąt ten
jest trapezem.
27 lis 17:35
Bogdan:

W czworokącie wpisanym w okrąg: α + γ = 180
o i β + δ = 180
o
W trapezie: α + δ = 180
o i β + γ = 180
o
Proszę spróbować skojarzyć te 2 fakty oraz fakt, że 2 boki przeciwległe czworokąta są równe.
27 lis 17:54
think: Dzięki Bogdan, będę próbować dalej, póki co niestety nie potrafię tego zrobić
27 lis 18:01
Bogdan:

Dostrzegamy trójkąty przystające: ASD i BSC oraz trójkąty równoramienne: ABS, CSD.
Co możemy powiedzieć o kątach: BAS i ABS, SAD i SBC, α i β oraz CDS i DCS, SDA i BSC,
γ i δ ?
27 lis 19:57
think: 
dzięki w końcu to widzę!
ponieważ miara kąta CBS = DAS i tak samo SAB = ABS to w takim razie α = β tak samo γ = δ a to
nam daje miarę kątów w trapezie.
Bogdan, bardzo Ci dziękuję
27 lis 20:45
Bogdan:
27 lis 20:48
think: dopiero wróciłam ze spaceru także wcześniej nawet nie wiedziałam, że mi podesłałeś oświecenie

a kombinowałam jak głupia, niestety w tego typu zadaniach dziwnie się motam.
27 lis 20:51
Bogdan:
Z którego zestawu to zadanie pochodzi?
27 lis 21:01
27 lis 21:08