Jak to zrobić??????????
Wera: Podstawą graniastosłupa prostego jest równoległobok o bokach długości 2 i 4 oraz kącie ostrym o
mierze 60. Krótsza przekątna graniastosłupa tworzy z podstwą kąt o mierze 30. Oblicz pole
powierzchni graniastosłupa.
28 lis 11:09
Al Capone:
H−wysokość ściany bocznej (graniastosłupa)
a,b − boki podstawy α=60
o , β=30
o 
=?=P
P= 2H(a+b) + 2absinα
H= ptgβ
p(krótsza przekątna podstawy)=( a
2 + b
2 −2abcosα )
0,5
P=tgβ(a
2 + b
2 − 2abcosα)
0,5(a + b) + 2absinα
i teraz pozostaje tylko zbiórka żniwa ,czyli końcowe obliczenie!
28 lis 12:20
Agata: a rysunek do tego mogę zobaczyć?
28 lis 12:31
Agata: coś nie wyszło może jakoś prościej by się dało
28 lis 12:35