trygonometria
spartan: proszę o pomoc
| | 1 | | π | |
Rozwiazac równanie |
| + tgx − sin ( |
| − x) = 0 dla x E [−2π; 2π] . |
| | cosx | | 2 | |
28 lis 13:07
nikka: popraw równanie − jakieś dziwne znaczki się pojawiły
28 lis 13:21
spartan: a co konkretnie ?
| | π | |
bo rownanie jest dbr przepisane |
| = 90' jesli to masz na mysli |
| | 2 | |
a E tzn , ze nalezy x nalezy do przedzialu [−2π; 2π]
28 lis 13:28
nikka: przy sin są jakieś dziwne kwadraty ... co miało być w nawiasie ?
28 lis 13:29
spartan: w nawiasie
sin(90' − x)
28 lis 13:33
spartan: jeszcze jakies niejasnosci?
28 lis 13:40
nikka: D: cosx ≠ 0 i x ∊ <−2π, 2π>
| 1 | | sinx | |
| + |
| − cosx = 0 |
| cosx | | cosx | |
1+sinx−cos
2x = 0
1+sinx−1+sin
2x = 0
sin
2x + sinx = 0
sinx (sinx + 1) = 0
sinx = 0 lub sinx = −1
dasz radę dokończyć?
28 lis 13:44
spartan: hm, no nie wiem, a co trzeba dalej z tym zrobic?
28 lis 13:45
nikka: mam nadzieję, że moje wypociny są ok, jeśli tak to trzeba rozwiązać dwa równania na końcu i
dokończyć wyznaczanie dziedziny
28 lis 13:46
spartan: a co nalezy zrobc z tymi dwoma wyznaczonymi sinusami ?
28 lis 13:48
nikka: rozwiązać równania
sinx = 0 sinx = −1
x = ... x = ....
28 lis 13:50
spartan: czyli miary kąów?
i dla cosx różnego od 0 tez ?
28 lis 13:51
nikka: tak, pamiętaj, że jest narzucone x∊<−2π, 2π>
sinx = 0
x = kπ k∊C
z założenia x∊<−2π, 2π> czyli
x = −2π, −π, 0, π, 2π
podobnie z drugim i potem trzeba sprawdzić czy wszystkie rozwiązania należą do dziedziny...
28 lis 13:56
spartan: ookk , dziekuję Ci bardzo !
28 lis 14:03