Podzielność
Arli: Bardzo proszę o pomoc w zadaniu:
Wyznacz wszystkie liczby naturalne takie że liczba: n2+1 jest podzielna przez n+1
Przypuszczam że będzie to tylko 0 i 1 ale nie wiem za bardzo jak to wykazać i nie potrafię
wyłapac żadnej zależności
27 lis 20:26
Arli: umie ktoś to zrobić?
27 lis 21:15
Vax: n
2+1 == 0 (mod n+1) ⇔ (n+1)
2 − 2n == 0 (mod n+1) ⇔ 2n == 0 (mod n+1) czyli podane niżej
wyrażenie musi być całkowite:
| 2n | | 2(n+1)−2 | | 2 | |
| = |
| = 2− |
| |
| n+1 | | n+1 | | n+1 | |
Skoro jest to liczba całkowita, to musi zachodzić n+1 | 2 ⇒ n=−3 v n=−2 v n=0 v n=1 Ale n ma
być naturalne, stąd jedynym rozwiązaniem jest n=0 v n=1.
Pozdrawiam.
18 kwi 21:37