W graniastoslupie prawidlowym trojkatnym plaszczyzna przekroju zawierajaca krawe
magda: W graniastoslupie prawidlowym trojkatnym plaszczyzna przekroju zawierajaca krawedz boczna i
wysokosc podstawy jest kwadratem o polu 36 cm ².Oblicz objetosc tego graniastoslupa
17 lis 14:01
Julia: Mam nadzieję, że jak wygląda graniastosłup prawidłowy trójkątny nie muszę przypominać.
∧ − oznacza pierwiastek
Płaszczyzna przekroju jest kwadratem, zatem obliczamy jego bok:
a²=36
a=6 cm
Jest to równocześnie wysokość tego graniastosłupa. Wiemy również, że zawiera wysokość podstawy,
która przez powyższe obliczenia jest nam już znana.
Obliczamy pole powierzchni podstawy:
Korzystam z tw. Pitagorasa − (w załączeniu "skąd on to wziął")
6²+(1/2a)²=a²
36+1/4a²=a²
3/4a²=36 |: 3/4
a²=48
a=∧48
a=4∧3 cm²
Obliczamy pole trójkąta korzystając ze wzoru na jego pole:
a²∧3/4=(4∧3)²∧3/4=48∧3/4=12∧3 cm
Korzystamy ze wzoru na objętość graniastosłupa prostego:
H=6 cm
V=Pp*H
V=12∧3*6=72∧3 cm³
Odp. Objętość tego graniastosłupa wynosi 72∧3 cm³.
17 lis 14:02
magda: dziekuje
17 lis 14:04
magda: a pomoglabys mi rozwiazac jeszcze reszte zadan
17 lis 15:18
Margeritta: czy mógłby ktoś zrobić do tego rysunek? dlaczego to a=6cm nie jest bokiem trójkata w podstawie?
28 lis 00:03