matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna
Ruda:
oblicz pochodna funkcji: y=4cos
2
x Czy moze ktos to rozpisac krok po kroku?
28 lis 14:25
nikka:
(4cos
2
)' = 4*(cosx*cosx)' = 4[(cosx)'cosx + cosx*(cosx)'] = 4*[2(cosx)'cosx] = = −8sinx*cosx
28 lis 14:35