wierzcholek
Jagna;x: Dwa boki równoległoboku zawieraja sie w prostych o rownaniach AB : y= jedna druga x − 2 , AD:
y= 2x−5. Srodek symetrii rownolegloboku ma wspolrzedne S= (5,2). Wyznacz wspolrzedne
wierzcholka B tego rownolegloboku
26 lis 20:56
Pawcio: Jak sobie to rozrysujesz, to zadanie staje się łatwe.
1) szukasz punktu przecięcia tych prostych i oznaczasz go:
ukł: (wynik − pkt A) y= 1/2*(x−2)
y= 2x−5
po obliczeniu x=2, y=2*2−5 = −1
A=(2,−1)
2) tworzysz wektor AS= [3,3] mnożysz go 2 razy i otrzymujesz dokładnie punkt C, (gdy przyłożymy
go do punktu A)
C=(2+6, −1+6) = (8,5)
3) tworzysz prostą równoległą do AD i przechodzącą przez punkt C: (zapożyczamy współczynnik a)
y=2x−b
ale punkt C spełnia to równanie zatem
5=2*8+b
b=−11
zatem
y=2x−11
4) BC przecinamy z AB
y=2x−11
y=x/2 − 2
obliczamy i mamy x=6
y=2*6−11=1
B=(6,1)
pozdrawiam
26 lis 23:12
Pawcio: jednak bylo trudne a nie łatwe. jeszcze znalazlem punkt D poprzez stworzenie wektora BS=[−1,1]
2) mnożę go przez 2 i przystawiam do punktu B, i otrzymuję D(6−2,1+2) = (4,3)
sprawdzenie:
y=2x−5 przechodzi przez ten punkt, więc wstawiam
3=2*4−5
3=3
zgodność

udało sie
26 lis 23:17
Gustlik: Dwa boki równoległoboku zawieraja sie w prostych o rownaniach AB : y= jedna druga x − 2 , AD:
y= 2x−5. Srodek symetrii rownolegloboku ma wspolrzedne S= (5,2). Wyznacz wspolrzedne
wierzcholka B tego rownolegloboku
Znajduję punkt A:
{ y=2x−5
x−4=4x−10
x−4x=−10+4
−3x=−6 /:(−3)
x=2
y=2*2−5
y=4−5
y=−1
Punkt A ma współrzędne:
A=(2, −1)
Znajduję równanie prostej równoległej do AD i przechodzącej przez S:
S= (5, 2) − prosta ta przetnie prostą AB w środku boku AB − oznaczmy ten punkt S
1:
Prosta AD: y= 2x−5
Prosta SS
1: y= 2x+b (z warunku na równoległość prostych − ten sam współczynnik kierunkowy)
Wstawiam współrzędne S do równania prostej i liczę b:
2=2*5+b
2=10+b
2−10=b
−8=b
b=−8
Prosta ta ma równanie y=2x−8
Liczę współrzędne punktu S
1:
{ y=2x−8
x−4=4x−16
x−4x=−16+4
−3x=−12 /:(−3)
x=4
y=2*4−8
y=8−8
y=0
Punkt S
1 ma współrzędne S
1=(4, 0)
Licze współrzedne wektora AS
1→ − jest to połowa boku AB
AS
1→=S
1−A=(4, 0)−(2, −1)=[4−2, 0−(−1)]=[2, 1]
AB
→=2AS
1→=2*[2, 1]=[4, 2]
AB
→=B−A, stąd B=A+AB
→
B=A+AB
→=(2, −1)+[4, 2]=(2+4, −1+2)=(6, 1)
Odp: B=(6, 1)
27 lis 00:57
Jagna;x: a mozecie Mi to narysowac


a tak bardzo wam dziekuje za to zadanie
27 lis 15:21
sushi_ gg6397228:
to jeszcze popros aby zrobili to rozwiazanie w zeszycie w kratke, to sobie wydrukujesz i
wkleisz gotowca do zeszytu
27 lis 15:22
Jagna;x: Pawciu dziekuje

Ale wybralam sposob Gustlika

p
27 lis 15:39