pomocy
justysia: justysia: jaki podatek od odsetek zapłaci osoba .która wpłaciła na lokate z miesięczna 1000zł
,jesli oprocentowanie tej lokaty wynosi 9%
27 lis 16:17
Marcin W: a ile wynosi ten podatek od odsetek ? Jesli 20% placimy podatku od odsetek to:
0,2*0,09*1000=18zl
27 lis 16:20
Marcin W: 9% w skali roku ?
27 lis 16:21
Marcin W: | | 9% | | 0,09 | |
jesli w skali roku to bedzie na miesiac oprocentowanie wynosi |
| = |
| =0,0075 |
| | 12 | | 12 | |
0,0075*1000*0,2=1,5
27 lis 16:25
justysia: pomyliłam sie tak miało brzmieć zadanie : jaki podatek od odsetek zapłaci osoba .która
wpłaciła na lokate 2 miesięczna 1000zł ,jesli oprocentowanie tej lokaty wynosi 9%
27 lis 16:25
justysia: a nie bedzie to czasem tak?
1000zl−100%
x −9%
1000*9/100= 10*9=90zł
27 lis 16:26
Marcin W: jeśli to jest oprocentowanie (te 9%) na dwa miesiace to obliczylas jakie dostanie odsetki czyli
90 zł a w pytaniu jest jaki podatek od tych 90 zł zaplaci wiec trzeba wiedziec ile ten podatek
wynosi (domniemam ze 20%) zatem odp byłaby 0,2*90 =..
27 lis 16:36