graniastosłupy
margeritta: Powiedzcie, co żle robie:( podstawą graniastosłupa prostego jest trojkat prostokatny
równoramienny o przyprostokątnych długości 3√2. Suma długości wszystkich krawędzi
graniastosłupa jest równa 18(√2+ 6). Obl objętośc i pole powierzchni całkowitej tego
ostrosłupa to obliczyłam, ze skoro przyprostokątne maja po 3√2 to z tw pitagorasa
przeciwprostokątna bedzie wynosiła 6 (3√2)2+(3√2)2=c2 9*2+9*2=c2 18+18=c2 36=c2 c=6 czyli mamy
4 krawedzie o długości 3√2 i dwie o długości 6 4*3√2+2*6=12√2+12 18(√2+6)−12√2+12=6√2+96 i jak
mam to teraz rozdzielić po miedzy trzy krawedzie które pozostały, przeciez one musza miec
równa długośc
28 lis 09:59
sushi_ gg6397228:
masz w zadaniu dane
a,b,c−−> podstawa
h−−> wysokosc
a=b= 3√2
c=6
suma krawedzi= 2a+2b+2c+3h
18√2+ 108 = 6√2 + 6√2+ 12 + 3h
3h= 6√2 + 96 / :3
h= 2√2 + 32
28 lis 10:04
margeritta: Dziękuję
28 lis 11:43