ciąg arytmetyczny
???: jak to zrobić

n=21
a
n=5
n=630
oblicz a
1 i r
27 lis 14:37
sushi_ gg6397228:
an= a1 + (n−1)*r
27 lis 14:40
???: ok już sobie poradziłam mam jeszcze problem z tym:
a1=6
n=9
Sn=270
obliczyć r , an
27 lis 14:42
sushi_ gg6397228:
wyliczysz a
n
a potem ten sam wzor co wczesniej i dostaniesz "r"
27 lis 14:45
???: coś nie chce wyjść mi an
doszłam do tego momentu an=6+8r i nie wiem co dalej?
27 lis 14:48
sushi_ gg6397228:
podstaw pod pierwszy wzor z 14,45 na "sn" ,"a1" , "a1" ile wychodzi "an"
27 lis 14:51
???: mógłbyś mi napisać rozwiązanie bo nie wychodzi mi to
27 lis 14:59
sushi_ gg6397228:
ja wyliczylem w pamieci, wiec podstaw liczby pod wzor z godziny 14,45 i zastosuj nawiasy do
licznika, bo pewnie tutaj cos Tobie nie wychodzi
zapisuj tutaj obliczenia
27 lis 15:01
???: 270=(3+a
n)*9
270=27+9a
n
9a
n=243
a
n=27
27 lis 15:04
sushi_ gg6397228:
oszukalas z "2" tak nie wolno skracac
mnozymy obustronnie przez "2"
540=(6+an)*9
27 lis 15:05
sushi_ gg6397228: teraz podziel przez 9 obustronnie i bedzie ....
27 lis 15:06
???: wielkie dzięki sama bym na to chyba nie wpadła

27 lis 15:12
sushi_ gg6397228:
niewolno tak skracac jak Ty to zrobilas
a) jak skrocisz 10 i 5 (2+5)=7
b) jak skrocisz obie 5 (10+1)=11
c) normalnie
10+55=155= 3 TYLKO TAK WOLNO SKRACAC
27 lis 15:19