Oblicz pole powierzchni prostopadłoscianu.
Ola: Dwie krawędzie podstwy prostopadłościanu mają długość 3. Przekątna prostop. ma długość 12 i
tworzy z krawędzią boczną kąt o mierze 30 st. Oblicz pole powierzchni prostopadłoscianu.
27 lis 16:38
Ola: Proszę o jakieś wskazówki
27 lis 16:41
dero2005:

Dane a = 3
D = 12
α = 30
hD = cos 30 =
√32
h =
D√32 = 6
√3
P
c = a
2 + 4a*h = 9+72
√3
27 lis 18:54
Agata: Oblicz pole powierzchni prostopadłoscianu.
Ola: Dwie krawędzie podstwy prostopadłościanu mają długość 3. Przekątna prostop. ma długość 12
i
tworzy z krawedzia boczna kat o mierze 30 st z
https://matematykaszkolna.pl/forum/rysunek18562.pngdero2005:
Dane a = 3
D = 12
α = 30
hD = cos 30 = √32
h = D√32 = 6√3
Pc = a2 + 4a*h = 9+72√3
28 lis 11:03