ΔABD ~ Δ EFD z cechy ( k,k,k) ( bo są prostokątne i mają wspólny kąt α
IABI=a
IADI = a√2 −−− dł. przekątnej kwadratu
IDEI= 12IADI=a2 √2 −−− z treści zad
oraz I BDI = a√3 −−−− dł. przekątnej głównej sześcianu
to
| IDFI | IADI | |||
= | ||||
| IDEI | IDBI |
Dane: a. Szuk. : IEKI, IKCI
Z ΔACE: d2 = a2 +d12
d2 = a2 + (a√2)2 ⇒ d2 = 3a2 ⇒ d = a√3
ΔACE ∼ ΔKOC (cecha kk)
| a√2 | IKCI | |||||||||
Stąd: | = | |||||||||
| d |
|
| a√2 | IKCI |
| a | |||||||||||||
= | ⇒ IKCI = | = | = | |||||||||||||
| a√3 |
| a√3 | √3 |
| a√3 | ||
| 3 |
| a√3 | 2a√3 | |||
IEKI = d − IKCI = a√3 − | = | |||
| 3 | 3 |