skróc ułamek;podaj konieczne załozenia
uu: x(do potęgi 4)−8x(do potęgi 2)−9
kreska ułamkowa
x(do potęgi 4)−13x(do potegi2)+36
28 lis 13:38
Tragos: | x2 − 8x2 − 9 | |
| , tak? |
| x4 − 13x2 + 36 | |
28 lis 13:39
think: są tutaj odpowiednie szablony do pisania potęg i ułamków, zapisz to używając U { }{ } do
tworzenia ułamków i ^^ daszka do potęg {tylko jednego daszka}
28 lis 13:40
uu: tak
28 lis 13:40
uu: tak
28 lis 13:40
uu: wiem,że są.
zrobi to ktoś ?
28 lis 13:44
uu: wiem,że są.
zrobi to ktoś ?
28 lis 13:45
uu: wiem,że są.
zrobi to ktoś ?
28 lis 13:45
think: no to skoro wiesz, że są, to z nich korzystaj, bo ja nie mam czasu na zgadywanki

jeśli chcesz
pomocy to porządnie zapisz problem!
w liczniku policz deltę i pierwiastki
w mianowniku masz równanie dwukwadratowe, czyli
x
4 − 13x
2 + 36
t = x
2 ⇒ t ≥ 0
t
2 − 13t + 36 → i masz równanie kwadratowe, policz deltę i pierwiastki.
28 lis 13:48
uu: okej,okej.
a co jeśli w liczniuku było by x4−132+36 ? to mam policzyć tak jak w mianowniku?
28 lis 13:52
think: gdyby było x4 − 132 + 62 możesz policzyć to ze wzoru a2 − b2 = (a − b)(a + b)
(x2)2 − 133 = (x2 − √133)(x2 + √133) = ...tutaj jeszcze z tego samego wzoru da się
rozłożyć pierwszy nawias...
28 lis 14:46
sandra: 4x⋀3/16x⋀2
19 sty 21:06