Jakim trójkątem jest trójkąt zielony?
z wl trójkąta wpisane w okrąg wynika że est on prostokątny zatem
c2 = a2 − d2
c = 5
cosα=(c/a)
cosα=5/13 ⇒ sinα=√1−cos2α −−−−− sinα=12/13
sinα=(h/c) ⇒ h= 60/13
x=√c2−h2
b = a−2x
masz wszystko tylko podstawić do wzoru na pole trapa
Trójkąt zielony jest prostokątny, bo jednym z jego boków jest średnica d okręgu.
Długość okręgu πd = 13π ⇒ d = 13, stąd ramię c trapezu ma długość c = √132 − 122 = 5.
| 5*12 | 60 | |||
Wysokość h opuszczona z wierzchołka kata prostego ma długość: h = | = | . | ||
| 13 | 13 |
wyszlo, dziekuje
Odpowiadam fruu.
Wziąłem to z rozumu.
| 1 | 1 | |||
Pole trójkąta P = | ab, a także P = | ch. | ||
| 2 | 2 |
| 1 | 1 | ab | ||||
Stąd | ab = | ch ⇒ ab = ch ⇒ h = | ![]() | |||
| 2 | 2 | c |
| 8640 | ||
odp to | ||
| 169 |