bardzo proszę pomóżcie mi to rozwiązać
Sabina: Wiedząc że liczba r jest pierwiastkiem wielomianu W znajdz pozostałe pierwiastki tego
wielomianu jeśli: 1. W (x)= x3+2x2−3x−10 r=2
2. x4−3x3+x−3 r=3
bardzo proszę pomóżcie mi to rozwiazać
27 lis 14:44
Marcin W: 1 podziel na (x−2) i rozloz odpowiednio na posatc iloczynowa a potem odczytaj pierwiastki.
2 podziel na (x−3) i rozloz na postac iloczynową czyli analogicznie do 1
27 lis 14:46
Gustlik: Zrób sobie schemat Hornera:
W (x)= x3+2x2−3x−10 r=2
1 2 −3 −10
2 1 4 5 0
W(x)=(x−2)(x2+4x+5)
Δ=42−4*1*5=16−20=−4<o
Brak innych pierwiastków.
28 lis 00:52
Gustlik: ad 2)
x4−3x3+x−3=x3(x−3)+(x−3)=(x−3)(x3+1)=(x−3)(x+1)(x2−x+1)
Odp: x=3, x=−1
28 lis 00:54