lb
KM: Jak zapisać za pomocą kwantyfikatorów, że suma liczb parzystej i nieparzystej jest
liczbą nieparzystą?
28 lis 13:39
Tragos: dla każdego k należącego do C: 2k + 2k+1 = 4k+1
2k − liczba parzysta
2k+1 − liczba nieparzysta
4k+1 − liczba nieparzysta
28 lis 13:41
think: Tragos, ale raczej 2k + 2n + 1 = 2m + 1

gdzie k,n,m ∊ ℂ
28 lis 13:46
Jack:
∀k,m∊N ∃ l∊N 2k+(2m+1)=(2l+1)
28 lis 13:46
Jack:
28 lis 13:47
KM: ∀ k∊C ∃ n∊C 2k+2n+1=2m+1
Nie wiem czy takie coś mi zaliczą?
28 lis 13:48
KM: Aha ok już wiem
28 lis 13:48
Jack:
co innego zapisałaś, niż miałaś.
28 lis 13:49
KM: Ok, już wiem co mam źle. Najlepsze jest to, że facet dał nam jeszcze jedno zadanie, żeby
zapisać za pomocą kwantyfikatorów, że
119 jest NWD liczb 1428 i 1079, a teraz jak
sprawdzam, to 1079 wcale się nie dzieli przez 119
28 lis 13:54
Jack:
ale umiesz znaleźć NWD tych liczb?
28 lis 13:56
KM: Właśnie nad tym kombinuję... 1079 jest na pewno podzielne przez 13, ale znowu 1428 nie jest,
więc nie wiem, czy to w ogóle ma NWD
28 lis 14:01
Jack:
mi wychodzi ze NWD obu tych liczb to 1 (wrzuciłem to na komp). Dzielnikiem 1428 jest 119,
natomiast 119 dzieli 1071...
28 lis 14:16
KM: Tak mi się wydawało, że to nie ma NWD (oprócz 1), ale nasz facet od logiki jest dziwny i to
zadanie to strzelił chyba z księżyca
28 lis 14:18
Jack:
Jakby nie było można tak zapisać: dla a,b,c>0 NWD(a,b)=c ⇔ ∃m,n∊N (a=m*c) ∧ (b=n*c)
28 lis 14:22
KM: Aha dzięki

jakby wyjechał z czymś podobnym na kolokwium to już wiem jak zrobić
28 lis 14:26
Jack:
28 lis 14:30
KM: We wtorek piszę z tego poprawkę i dostałam jeszcze takie przykłady:
− istnieje jakaś liczba parzysta niepodzielna przez 4
− liczby podzielne przez 3 podniesione do kwadratu są podzielne przez 9
− wszystkie dzielniki liczby 16 są parzyste
No więc robię to tak:
1. ∃a ∀m∊N a=2m ⋀ a=4m∉N
2. ∀a∊N ∃m∊N a=3m ⋀ a2=9m2
3. ∀a∊N ∃m am=16 ⋀ ∃n am=2n
Dobrze to robię? Mógłby to ktoś sprawdzić?
10 gru 19:47