oblicz granicę ciągu
luk: un=12n*cosn3−3n6n+1
27 lis 22:07
27 lis 22:14
luk: nie chodziło mi o wynik tylko w jaki sposób to wychodzi
27 lis 23:20
Jack:
rozdziel sobie na dwie granice (obie są zbieżne) rozdzielone znakiem minus.
27 lis 23:21
karol: 1/2n dazy do 0
cosn3 jest ograniczona
wiec 0*ograniczona=0
a w ostatnim przypadku albo wystawiasz nprzed nawias w liczniku i minaowniku, albomozna isc na
skroty i dzielisz wyrazy o najwiekszej potedze w tym przypadku 3n/6n
27 lis 23:27
luk: 1/(2n)*cosn3 nie można tak sobie rozdzielić na dwa człony bo w ten sposób moglibyśmy ze
wszystkim tak robić np:2/n=2*1/n czyli 2 dąży do 2 a 1/n do zera i mamy granice równą zero
chodzi mi o wytłuaczenie tego cosn3
27 lis 23:42
Jack:
mówiłem o członach rozdzielonych znakiem minus.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
cosn3 ograniczamy tak: |
| *(−1)≤ |
| cosn3≤ |
| *1. Skrajne zbiegają do 0, więc |
| | 2n | | 2n | | 2n | |
środkowy ciąg takze.
28 lis 00:06
luk: ok dzięki
28 lis 00:08