prosze pomocy
justysia: usuń niewymiernosc z mianownika :
1
a) −−−−−−− = ...
√3+1
b) √2
−−−−−−−− =...
√2−3
c) 3
−−−−−−− =...
{5}
27 lis 15:34
marzena: | | 1 | | 1*√3+1 | | √3+1 | |
a) |
| = |
| = |
| następne spróbuj sama mnożąć |
| | √3+1 | | (√3+1)*(√3+1) | | 4 | |
licznik i mianownik przez to co masz w mianowniku
27 lis 15:43
justysia:
27 lis 15:46
justysia: ja tego nie rozumie wogóle
27 lis 15:50
justysia: 
27 lis 15:50
Paweł: po pierwsze pani marzena zrobila blad bo nie ma byc + tylko minus tam
wynika to ze wzoru na roznice kwadratow czego pani nie rozumie?
27 lis 15:54
marzena: niewymiernośc to pierwiastek który występuje w mianowniku i trzeba się go pozbyć

więc aby
się go pozbyć musimy i góre i dół pomnożyć przez to co masz podane w mianowniku czyli na dole
. Spróbuj przykład c) na forum a ja zobaczę jak ci pomóc to zrozumieć

27 lis 15:56
marzena: no tak Paweł masz racje pospieszyłam się trochę :
| | 1*√3−1 | | √3−1 | |
a) |
| = |
| |
| | (√3+1)*(√3−1) | | 2 | |
27 lis 16:02
R.W.16l: *(...) górę i dół pomnożyć przez to co masz podane w mianowniku, czyli na dole[P[, ale ze
zmienionym znakiem]]
Gdyż:
1. Mnożąc przez to samo dostaniemy jeszcze pierwiastek, pod postacią 2ab, gdzie a lub b to
wyraz spierwiastkowany
2. Ze zmienionym znakiem, nie ma tego "efektu ubocznego" i wszystko czysto jest
bezpierwiastkowe
27 lis 16:03
R.W.16l: Nie pogrubiło się

np
Mianownik
√3−1 /*(
√3+1)=3−1=2
a nie
√3−1 /*(
√3−1)=3−2
√3+1, czy dalej niewymierność jest
27 lis 16:04
justysia: a nie mozecie zrobis tych 3 przykładów prosze
27 lis 16:04
R.W.16l: Ale to już napisał Paweł

I poprawiła Marzena
27 lis 16:04
R.W.16l: Co ja tu w ogóle robię?
27 lis 16:05
justysia: ja nie musze tego rozumiec tylko oddac prace
27 lis 16:06
marzena: nie sama spróbuj

to nie jest trudne z boku na pasku masz coś takiego jak wyrażenia
algebraiczne i jest "usuwanie niewymierności z ułamków

zerknij na te zadania i do roboty
27 lis 16:09
marzena: to tym bardziej musisz sama zrobic


bo przy tablicy będzie ci ciężko
27 lis 16:11
justysia: ja mam oddac tylko prace kontrolna u mnie w szkole nikt nie patrzy na to czy potrafie to czy
nie liczy sie ze oddałam prace i płace za szkole
27 lis 16:13
justysia: prosze bo nie wiem o co tu chodzi
27 lis 16:34
marzena: | | √2*(√2+3) | |
b)= |
| =
|
| | (√2−3)*(√2+3) | |
reszte to już chyba wyliczysz
27 lis 16:38