Chemia
Marlena: Może ktoś będzie mógł mi pomóc w zadaniu z chemii, wystarczy powiedzieć jakie trzeba przyjąć
założenia, dalej rozwiąże zadanie. A oto treść zadania:
Obliczyć stężenie Cu+2, jeżeli do roztworu CuSO4 o stężeniu 2*10−4 mol/dm3 dodamy równą
objętość roztworu amoniaku o stężeniu 0,02 mol/dm3.
KB2=10−7,5
KB=10−4,8
K1=104,1
K1−2=107,6
K1−3=1010,5
K1−4=1012,6
Założyłam, że [OH−]>>[H3O+]
[Cu(NH3)42+]>>[Cu(NH3)32+], [Cu(NH3)2{2+], [CuNH3 2+]
Ale dalej mam za dużo niewiadomych, więc coś jeszcze trzeba założyć?
18 lis 21:10
Marlena: ?
27 lis 20:16