Napisz równanie
piotr69: Napisz równanie środkowej boku AB trójkąta o wierzchołkach A = (−2,1) , B = (4,3) ,
C =(3,4)
26 lis 17:33
Gustlik: 1) Liczę współrzędne środka boku AB ze wzoru na środek odcinka:
S=(1, 2)
Teraz wyznaczam równanie środkowej AB − jest to prosta przechodząca przez dwa punkty C i S.
S=(1, 2)
C=(3, 4)
Liczę współczynnik kierunkowy:
| | yC−yS | | 4−2 | | 2 | |
a= |
| = |
| = |
| =1
|
| | xC−xS | | 3−1 | | 2 | |
Środkowa ma równanie:
y=x+b
Wstawiam teraz współrzędne C lub S i liczę b:
Np. S:
2=1+b
2−1=b
b=1
Odp: Środkowa ma równanie: y=x+1
28 lis 01:12