Możecie mi to sprawdzić?
Agata: Podstwa graniastosłupa prostego jest rombem o przekatnych długosci 4dm i 6 dm. Przekatna sciany
bocznej ma dlugosc 7 dm. Oblicz objętość. Pole podstawy wyszlo mi 12 a wysokość p[46}
27 lis 18:13
Agata: Pole podstawy wyszło dobrze tylko nie wiem co z wysokościa?
27 lis 18:29
dero2005:

Wg rys trójkąta
a
2 = 3
2 + 2
2 = 13
a =
√13
Wg rys ściany bocznej
h =
√72−a2 =
√49−(√13)2 =
√36 = 6
Pole podstawy
P
p =
12*4*6 = 12
Objętość
V= P
p*h = 12*6 = 72 dm
3
27 lis 19:11
Agata: Dziękuję
27 lis 19:24