czy to tak ?;)
john:
sin
2α +cos
2α=1
| | √11 | |
cos2α +cos2( |
| ) 2 =1 |
| | 5 | |
czy moge to tak zapisac?
28 lis 14:14
M4ciek:
Bardzo to skomplikowanie zapisales
sin α =
√11
cos α = 5
28 lis 14:17
M4ciek: Jakie jest w ogole pytanie
28 lis 14:17
Jack:
tak
28 lis 14:17
john: pytanie:
ile wynosi cos α
M4ciek =chyba coś Ci zle wyszło
28 lis 14:26
M4ciek:
Ja to zrobilem na chlopski rozum ...
sin α =
√11
cos α = 5
28 lis 14:28
M4ciek: Ale to pewnie jest zle
28 lis 14:29
M4ciek: Prosze o poprawienie mnie
28 lis 14:35
Grześ: tak się nie robi M4ciek. Poprawna jest forma johna. Niestety mając dany tg lub ctg tylko z
układu równań można to zrobić.
Jeszcze jest drugi alternatywny sposób, ale wg mnie ten o wiele prostszy

Można to rozwiązać z interpretacji sin,cos,tg,ctg w układzie współrzędnym
28 lis 14:35
Grześ: Zapisać tą drugą formę

Bo nie wiem
28 lis 14:36
M4ciek:
A szkoda bo ,ze tak nie mozna.
28 lis 14:36
M4ciek: A szkoda, ze tak nie mozna* Nie nie musisz
28 lis 14:36
john: nie.wystarczy mi ten sposób

−chodziło mi czy dobrze mi wyszło
28 lis 14:37
Grześ: a jak myślisz

cosα=5 a cos przyjmuje wartości między <−1,1>
Co o tym sądzisz
28 lis 14:37
Grześ: jest dobrze john, jeśli nie miałeś podane z jakiego przedziału jest kąt skierowany, to musisz
podać dwa rozwiązania, tak jak pisałeś. Rozumiesz

28 lis 14:38
M4ciek: No tak tak
Grzesiu masz racje

Nie pomyslalem o tym.
28 lis 14:39