kwadratowa funkcja
help!!: Pomożecie?;>
dany jest wykres funkcji kwadratowej w postaci kanonicznej y=12(x−10)2 +12. podaj
a) wspolrzedne wierzchołka paraboli, ktora jest wykresem tej funkcji
b) równanie osi symetrii wykresu funkcji
c) maksymalne przedzialy monotonicznosci funkcji
d) jaka wartosc: najwieksza czy najmniejsza, funkcja przyjmuje dla argumentu 10 i ile ta
wartosc wynosi.
28 lis 13:34
M4ciek:
a) y = a(x − p)2 + q
W = (p,q) W = (10,12)
b) y = 10
28 lis 13:36
M4ciek:
c) funkcja maleje w przedziale (−
∞,10) i rosnie w przedziale (10,+
∞)
d) Wartosc najmniejsza przyjmuje w wierzcholku bo a > 0 i ramiona sa skierowane ku gorze.
| | 1 | |
f(10) = |
| (10−10)2 + 12 = 12 |
| | 2 | |
Prosze o sprawdzenie
28 lis 13:41
help!!: dzięki

takie same sa odpowiedzi
28 lis 13:45
M4ciek:
Uff
28 lis 13:47