Funkcja kwadratowa
Michau: Proszę tylko o pomoc w wypisaniu założeń:
Zd.1. Wyznacz te wartości parametru p, dla których nierówność (p−2)x2+(p−2)x+1−1<0 nie ma
rozwiązań.
Zd.2. Wyznacz te wartości parametru m, dla których równanie mx2+(m−3)x−m+2=0 ma co najmniej
jedno dodatnie rozwiązanie.
Z góry dzięki
28 lis 14:35
Tomek.Noah: Ad.1
Pierwsza mozliwosc dla p=2 i wtedy 0<0 czyli sprzecznosc
teraz dla p≠2
Δ<0
Rozwiazujesz i bierzesz w alternatywe a potem w sume

Ad.2
m=0
−3x+2=0
x=2/3
m≠0
Δ≥0
i tao samo co przedtem
28 lis 14:39
Grześ: Zad. 1.
Mamy dwa przypadki:
a=0 czyli p=2 wtedy upraszcza sie do:
1−1<0
0<0
Co jest sprzeczne, czyli spełnia szukana wartość.
2. przypadek:
a>0
Δ<0
p>2
(p−2)
2<0
p∊∅
czyli tylko p=2 spełnia
28 lis 14:42