proszę pomóżcie!!!!!!!!!!
zaba90: obliczyć granice;
a) lim n→∞ 3+5+...+(2n+1)4n2+2 tam jest 4n2+2
b) lim n→∞ {n[ln(n+2)−ln n]}
z góry dziękuję
27 lis 18:31
sushi_gg6397228:
a) w liczniku zrob sume ciagu arytmetycznego a potem dostaniesz dwa wielomiany tego samego
stopnia
b) najpierw zrob operacje na logarytmach, potem "n" wciagnij pod logarytm granica bedzie z "e"
ln (ea)=a
27 lis 18:35
sushi_gg6397228:
i gdzie te obliczenia
27 lis 20:09
sushi_gg6397228:
| (3+2n+1) | | (4+2n) | |
| * n= |
| * n= (2+n)*n= n2+2n licznik |
| 2 | | 2 | |
27 lis 20:19
sushi_gg6397228:
wiec granica
27 lis 20:36
sushi_gg6397228:
| | n+2 | | n+2 | |
2. n*[ln (n+2)− ln n ]= n* ln ( |
| )=ln ( |
| )n |
| | n | | n | |
| | n+2 | | 2 | |
( |
| )n= (1+ |
| )n −−> e2 |
| | n | | n | |
zatem
27 lis 20:39