Pole powierzchni całkowitej prostopadłoscianu
Ola: Prostopadłościan ma objętość 480 cm. Jedna z krawędzi prostopadłościanu ma długość 5 cm, a
stosunek długości dwóch pozostałych krawędzi− mających wspólny koniec z tą krawędzią − wynosi
2:3. Oblicz pole pow. całkowitej prostopadłościanu.
27 lis 15:12
sushi_ gg6397228: zalozenia: a,b >0
480=a*b*5
uklad rownan
z pierwszego wyznacz "a" lub "b" i do drugiego
27 lis 15:14
Ola: Wyszło mi, że a=60, a b=1.6 ale to jest chyba źle prawda?
27 lis 15:31
Ola: Może mogłbyś podać jeszcze jakieś wskazówki?
27 lis 15:38
sushi_ gg6397228:
| | 2*b | |
a= |
| i podstawiamy do drugiego |
| | 3 | |
b=12
a=8
pole calkowite= 2*a*b*+2*5*a+2*b*5
27 lis 15:43
Ola: Dziękuję wyszło.
27 lis 15:50
Ola: Pc=392
27 lis 15:53