Dzielenie wielomianów
Sylwia: Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian P(x)=x3−1 jest trójmianem kwadratowym
R(x)=2x2−3x−1. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez dwumian (x−1).
27 lis 19:53
Tragos: W(x) = P(x) * Q(x) + R(x)
wyznacz resztę z dzielenia przez dwumian (x−1), czyli oblicz W(1)
27 lis 19:57
Sylwia: No ale jak?
27 lis 20:21
Sylwia: wiem ze musze to obliczyc ale nie mam podanego W(x). Powie mi ktos co mam z tym zrobic?
27 lis 20:48
sushi_gg6397228:
W(1)=P(1)*Q(1) +R(1)
27 lis 21:47
Sylwia: moze ktos napisac LICZBY?!
28 lis 13:10
Tragos: W(1) = (1−1)*Q(1) + 2 − 3 − 1 = −2
28 lis 13:15
Sylwia: w odpowiedziach jest ze powinno wyjsc 22
28 lis 14:08