Wyznacz asymptoty funkcji
MarQ: | | 3x+4 | |
Wyznaczyć asymptoty z funkcji y= |
| |
| | 2x+3 | |
Nie wiem czy dobrze to liczę...
| | 3 | |
Najpierw określam, że x≠− |
| , |
| | 2 | |
| | 3 | |
Czyli asymptota pozioma wynosi x=− |
| |
| | 2 | |
| | 3 | |
następnie liczę granicę, z której wychodzi |
| ... |
| | 2 | |
Taki sposób liczenia jest prawidłowy?
Mateusz: Ze wzoru funkcji homograficznej łatwo odczytac równania asymptot pionowej i poziomej jezeli
| | ax+b | |
mamy funkcje y = |
| to
|
| | cx+d | |
| | a | |
y = |
| −rownanie asymptoty poziomej
|
| | c | |
| | −d | |
x = |
| −rownanie asymptoty pionowej
|
| | c | |
ewentualnie są twierdzenia dotyczące istnienia asymptot
prosta y = c jest asymptotą poziomą wykresu funkcji f(x) <=> lim x→∞f(x) = c
prosta x = d jest asymptotą pionową wykresu funkcji y = f(x) <=> lim x→df(x) = +∞
| | f(x) | |
prosta y = ax+b jest asymptotą ukośną wykresu funkcji y = f(x) <=> a = lim x→∞ |
| i
|
| | x | |
b = lim x→∞[f(x)−ax]
przy lim x→∞ i reszte pisze się pod symbolem lim tu nie miałem jak więc napisałem po symbolu
lim