potega o wykładniku wymiernym
lepiszcz: nie mam pojęcia jak się do tego zabrać prosze niech ktos pomoże
[ −0,0(21)]−1
28 lis 14:11
M4ciek: Jakie jest pytanie
28 lis 14:15
KM: | | 21 | |
Podpowiedź: 0,0(21)= |
|
|
| | 990 | |
28 lis 14:16
lepiszcz: to poprostu trzeba obliczyć a ja nie czaje bazy
28 lis 14:18
KM: | | 21 | | 1 | | 990 | | 987 | | 329 | |
[− |
| ]−1=− |
| =− |
| =−41 |
| =−41 |
| |
| | 990 | | 21990 | | 21 | | 990 | | 330 | |
28 lis 14:21
lepiszcz: | | 1000 | |
KM a dlaczego 990 a nie − |
| |
| | 21 | |
28 lis 14:27
nikka: 0,0(21) − to ułamek okresowy , inaczej 0,0212121...
| | 21 | |
nie możesz zatem zapisać go jako |
| , należy zamienić go na ułamek zwykły |
| | 1000 | |
28 lis 14:30