Ciągi
Marian: Mam takie zadanie Wyznacz liczby x i y wiedząc że ciąg
(4, x−y, x+y, 19) jest arytmetyczny
Udało mi się wyliczyć r ze wzoru an = a1 +(n −1)r i wyszło że r = 5
zrobiłem więc układ równań
4 + 5 = x−y
x+y + 5 = 19
po obliczeniu wcale nie wyszedł dobry wynik czemu

?
28 lis 13:05
nikka: a jaki ma być prawidłowy wynik?
28 lis 13:14
M4ciek:
9 = x − y
14 = x + y
23 = 2x
x = 11.5
y = 3.5
(4,11.5−3.5,11.5+3.5,19)
(4,9,14,19) r = 5
28 lis 13:19
Tragos: y = 2,5
28 lis 13:22
M4ciek: Tak 2.5 , literowka
28 lis 13:24
Marian: jasny pierun czyli dobrze robilem tylko w obliczeniach cos nie tak?
28 lis 15:14