Doprowadź wyrażenie do najprostszej postaci.
Koryfeusz: Proszę o pomoc w tym zadaniu:
Doprowadź wyrażenie do najprostszej postaci.
(x−1)3+(2−x)3
(2+x)3+2(x−1)3
(3√5+x)3−(3√5−x)3−63√25x
27 lis 12:43
Koryfeusz: Jak to zrobić?
27 lis 12:47
Koryfeusz: ?
27 lis 12:55
sushi_ gg6397228:
zastosuj wzory skroconego mnozenia (a−b)3=....
27 lis 13:00
Koryfeusz: weź zrób pierwszy przykład
27 lis 13:04
Koryfeusz: pomocy
27 lis 13:09
Koryfeusz: nie rozumiem tego pomocy
27 lis 13:24
Koryfeusz: ?
27 lis 13:33
27 lis 13:35
Koryfeusz: ok
27 lis 13:37
Koryfeusz: a ten przykład do którego wzoru:
(2+x03+2(x−1)3
27 lis 13:52
Koryfeusz: oj poprawka (2+x)3+2(x−1)3
27 lis 13:52
sushi_ gg6397228:
to samo dla kazdego nawiasu liczysz osobny wzor (a+b)3 lub (a−b)3
(2+x)3=.... (wynik np "a")
(x−1)3=.... ( wynik np "b")
a+2*b=...
27 lis 13:56
Koryfeusz: ale co zrobić z ta 2 przed nawiasem
27 lis 13:59
Koryfeusz: ?
27 lis 14:07
sushi_ gg6397228:
a co ja Tobie zapisalem, liczysz nawias, a potem mnozysz kazdy wyraz przez 2
27 lis 14:12