Oblicz> wynik podaj w postaci algebraicznej
guciu: (√3−i)32
27 lis 13:04
sushi_ gg6397228:
(3−i)16 = ...
27 lis 13:11
guciu: Czy wynik będzie z=1+6i−9
27 lis 13:16
guciu: kurde nie tutaj wkleiłem
27 lis 13:17
guciu: A czy tutaj możesz coś wiecej napisac bo raczej robienie tego do potegi 16 to ciezkie zadanie
27 lis 13:20
sushi_ gg6397228:
y=a+bi
a=...
b=...
|Z|= ...
zamien na postac trygonometryczna
Z=|Z|*( cos α + i * sin α )
wylicz kat "α"
Z=|Z|16 ( cos 16*α + i * sin 16*α ) wzor de Moivre'a
27 lis 13:22
Seba: ok tu sobie jakoś poradze, a dałoby się to zrobić za pomocą liczby e?
27 lis 13:29
sushi_ gg6397228:
po co sie pchasz na "e"
tutaj wyjdzie np 145+ 128i wiec do czego to "e"
27 lis 13:31
Seba: ok dzięki

szukam strony gdzie mógłbym się nauczyć rozwiązywania zadań z liczbą e, ale jak na
razie nie znalazłem takiej.
27 lis 13:34
sushi_ gg6397228:
na "e" to sie liczy granice
27 lis 13:40
guciu: Skoro z=2
16(cos(16*
π6)+i*sin(16*
π6) to ile bedzie wynosił ten wynik w postaci
algebraicznej
27 lis 14:22
sushi_ gg6397228:
policz
| | π | | 4π | | 2π | |
cos ( 16* |
| ) = cos ( |
| ) = cos ( |
| ) =... |
| | 6 | | 6 | | 3 | |
to samo z sinusem
z=2
16*( ... + i * ...)
potem policzysz ile to jest 2
16 i wstawisz
27 lis 14:28
guciu: no własnie zdziwił mnie ten wynik 216 = 65,536
27 lis 14:30
sushi_ gg6397228:
| | π | |
ale masz kat w czwartej cwiartki, wiec juz na wstepie oszukales z |
| , bo to nie nalezy do |
| | 6 | |
IV cwiartki
tamto jest zatem nie poprawne co pisalem
27 lis 14:32
27 lis 14:36
sushi_ gg6397228:
ale tam masz pierwsza cwiartke, wiec sie wzoruj na przykladzie gdzie jest 4 cwiartka
popraw kąt "alfa"
27 lis 14:37
guciu: Myślę że jednak powiem to mojemu wykładowcy żeby to zrobił

bo tu i tak chyba nie wyjdzie
wynik w postaci algebraicznej. Dzieki za wszystko!
27 lis 14:44
sushi_ gg6397228:
wynik wyjdzie, tylko ze jest duzo potega
27 lis 14:47
sushi_ gg6397228:
wiec sie nie poddawaj
zastosuj wzory redukcyjne
cos(2π−α)=...
sin(2π−α)=...
27 lis 14:47