Oblicz granicę ciągu
Magda: 1+2+22+...+2n3n+1 pomoże ktos jak to zrobić, proszę nie tylko o wynik tylko całe
obliczenia
28 lis 14:49
Grześ: a może licznik zapisz prościej, bo to ciąg feometryczny

Później pomyslimy
28 lis 14:50
Grześ: geometryczny miał być
28 lis 14:50
Magda: wlasnie nie wiem co zrobić z licznikiem : D a w mianowniku ta 3 jest do potęgi n+1
28 lis 14:53
Grześ: ciąg geometryczny:
| | 1(1−2n | | 2n−1 | |
Sn= |
| = |
| =2n−1 |
| | 1−2 | | 1 | |
28 lis 14:54
Grześ: wpisz to w liczniku i dalej sama policz
28 lis 14:55