jak obliczyc ta całke prosze
moniii: jak obliczyć całeczki;
∫((2x+2)sin(2x−1))dx
prosze
28 lis 14:16
Jack:
wyciągnij sobie 1/4 a potem zapisz przez ułamki proste rozwiąż. W drugim możesz wymnozyć sinus
przez 2x+2 i zrobić przez podstawienie t=2x−1
28 lis 14:20
moniii: ktoś bardziej ; pomoże? tylko ten 1 przykład 2 juz obliczyłam
28 lis 14:27
AS:
| | 1 | | dx | | 1 | | dx | |
J = |
| ∫ |
| = |
| ∫ |
| |
| | 4 | | x2 − 2x + 10 | | 4 | | (x − 1)2 + 9 | |
Podstawienie: x − 1 = 3*t , dx = 3*dt
| | 1 | | 3*dt | | 1 | | dt | | 1 | |
J = |
| ∫ |
| = |
| ∫ |
| = |
| arctgt |
| | 4 | | 9t2 + 9 | | 12 | | t2 + 1 | | 12 | |
| | 1 | | x − 1 | |
J = |
| arctg |
| + C |
| | 12 | | 3 | |
28 lis 14:51