funkcja kwadratowa
ania: znajdź wzór funkcji kwadratowej y=x2+bx+c,wiedząc,że do wykresu funkcji należą punkty A=(3,9)i
B(−1,9)
27 lis 20:14
Bogdan:
Podstaw po prostu współrzędne tych punktów do wzoru funkcji i rozwiąż układ równań.
27 lis 20:16
Pawcio: 9=32 + 3b + c
9=−12−b+c
32+3b+c=1−b+c
4b=−5
9=1−(−5)+c
c=3
y=x2−5x+3
27 lis 20:22
ania: dzięki serdeczne
27 lis 20:28
ania: aj ...4b=−8
27 lis 20:33
ania:
czy tak?
9+3b+c=1−b+c
4b=−8/:4
b=−2
9=1−(−2)+c
9=3+c
c=6
y=x²−2x+6
27 lis 20:36
ania:
czy tak?
9+3b+c=1−b+c
4b=−8/:4
b=−2
9=1−(−2)+c
9=3+c
c=6
y=x²−2x+6
27 lis 20:36
Pawcio: nom pomylilem sie

ale widze że dzięki temu się nauczyłaś

pozdrawiam!
27 lis 20:45
ania: to nie było trudne

,tylko nie wiedziałam,jak zacząć..
27 lis 21:08