funkcje cyklomeryczne
potrzebuje Pomocy!: arcsin (sin 7π5)
Oblicz wartość wyrażenia
27 lis 13:25
sushi_ gg6397228:
zostaje sam argument sinusa
27 lis 13:29
potrzebuje Pomocy!: odp wynosi −2π5
wiec sam arument nie może zostać
27 lis 13:33
sushi_ gg6397228:
| | 7π | | π | |
sin ( |
| ) = sin( |
| ) bo dla takiego sinusa mamy funkcje odwrotna |
| | 3 | | 3 | |
27 lis 13:38
potrzebuje Pomocy!: arcsin(sin π 6 + arcsin(sin 7π 6)
jak to rozwiązać?
27 lis 13:50
sushi_ gg6397228:
no normalnie to by sie robilo
arc sin a= x / obustronnie obkładamy sinusem
sin a = sin x
a= x + 2 k π
27 lis 13:54