matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
obliczyć całkę za pomocą podstawowych wzorów
agata:
e
−
x
∫e
x
(1 −
)dx
x
2
28 lis 13:52
Jack:
wymnóż sobie najpierw wyrażenie pod całką...
28 lis 13:53
agata:
e
−
x
2
∫ (e
x
−
)dx
x
2
∫e
x
dx = e
x
e
−
x
2
∫
dx =
x
2
i co z tym zrobic?
28 lis 14:06
Jack:
e
−x
e
−x+x
1
e
x
(1−
)=e
x
−
=e
x
−
x
2
x
2
x
2
28 lis 14:12