matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 6.3.2011
Zadania
Odp.
0
Michau:
Trzy liczby tworzą ciąg geometryczny;suma ich kwadratów wynosi 91. Jeżeli do pierwszej liczby dodamy 2,do drugiej 5,a do trzeciej 4,to otrzymamy ciąg arytmetyczny.Znajdź te liczby
14
aaa:
Wzór okręgu. X
2
+(y−a)
2
=2a(a+1)
1
funkcje sprawdzenie:
:::rysunek::: Naszkicuj wykres dowolnej funkcji f spełniającej warunki
5
Anymous:
ile to jest
√
√
5
i
√
√
√
5
2
podpowiedz:
a
1
+a
2
+a3=6
0
Filek:
W ciagu gemoetrycznym a
n
suma 2n poczatkowych wyrazow jest 5−razy większa od sumy wyrazow o numerach nieparzystych sposrod a
1
, a
2
, a
3
, ... 2n−1 . Oblicz iloraz q .
4
czy to tak?:
log(−3x
2
+10x−3)≠0 −−obliczyc x
2
Paweł:
wiedzac ze sin α−cos α = 1/3 oblicz: sin α * cosα
5
Paweł:
Wyznacz miare kata ostrego alfa, dla ktorego funkcja f(x)=(2sin alfa−
√
3
)x+8 jest funkcja stala.
22
Pająk:
podaj przedziały monotoniczności funkcji f(x)= −2x+3 / 2x−1 nie szkicując jej wykresu. zapisz równanie asymptoty poziomej funkcji
1
jaaaaaam:
witam czy to jest dobrze zrobione
http://matematyka.pisz.pl/forum/83612.html
0
dzwoneczek:
Napisz równanie prostej stycznej do wykresu funkcji y =
√
ctgx
w punkcie x = 2.
1
dzwoneczek:
Napisz równanie prostej stycznej do wykresu funkcji y = 2
√
5x
w punkcie x = 3
6
:
CZy to jest dobrze zrobione
? Podstawą prostopadłościanu jest kwadrat o boku mającym długość 10. odcinek łączący punkt
8
Devil himself:
1. Rozwiąż równianie:
x
2
+ 2x
= 0
x
0
Melody:
kn
2
−3
Dla jakiej wartości parametru k ciąg a
n
=
jest rozbieżny do +
∞
.
(k−1)n
2
+n
k
Po skracaniu granicy ciągu wychodzi lim
, ale teraz nie wiem jaką k ma wartość
k−1
przyjąć.
1
mira:
Wykaż, że funkcja określona podanym wzorem jest nieparzysta. a) f(x)= x
8
(2−x
2
)(1/x−4x)
2
Ana:
tangens kata stego alfa jest rowny p. wykaz ze (cos alfa)
−4
=p
4
+2p
2
+1.
2
ceaser I:
Podstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt prostokątny ABC, którego przeciwprostokątna AB ma 26 cm długości, a przyprostokątna AC ma 24 cm długości. Krawędź SA jest prostopadła do płaszczyzny
0
matematyk..od..7..boleści:
uzasadnij, że podane wyrażenie jest wielkością stałą dla tych x, dla których jest określone
5
Paweł:
wyznacz tg alfa wiedzac ze sin alfa= p/p+2 gdzie p jest liczba wymeirna dodatnia. przedstaw odpowiedz w postaci ulamka ktorego mianownik jest liczba wymeirna
6
Paweł:
liczby a+1/a a+2/a sa odpowiednio sinusem i cosinusem tego samego kata ostrego. oblicz wartosc a
3
mira:
Wykaż, że funkcja określonapodanym wzorem jest parzysta. a) f(x)=3[x]+5
12
[]−wartość bezwględna
4
Daro:
Witam jak sie rozwiazuje tego typu zadania b=sinα+cosα/sinα−cosα, jezeli tgα=1/2
1
rafał:
n+1
n−2
n
n−2
n
n−1
U
(
+
14
moonikaa:
rozlóż wielomian na czynniki : −2
2
=3x −5
0
jola:
wielkie dzięki za udzieloną mi pomoc ,ale babka z maty bedzie zdziwiona , jeszce raz dzieki −pozdrawiam
1
wera:
Mam pytanie. Funkcja której wartościami jest całość wzięta z argumentu np. x=2,75 y=2 jak się nazywa o ile dobrze pamiętam tak to się zapisuje f(x)=[x]
0
doniu:
Drodzy matematycy! Czy wiecie, jak znaleźć przydatną stronę o języki matematycznej zapotrzebowania do matury
64
M4ciek:
Moje pierwsze niematematyczne pytanie
3
jola:
prsze o pomoc W garnku w kształcie walca o wysokości 0,6 m i średnicy podstawy 4 dm ugotowano zupę, której objętość zajmuje 0,8 objętości garnka. Oblicz, ile porcji można przygotować z tej
13
Mati:
Dana jest Funkcja F(x)= x
3
/[x
2
−1]
4
koksu:
3
40
+3
40
+3
40
=
3
jola:
W garnku w kształcie walca o wysokości 0,6 m i średnicy podstawy 4 dm ugotowano zupę, której objętość zajmuje 0,8 objętości garnka. Oblicz, ile porcji można przygotować z tej zupy, jeżeli
0
jola:
W garnku w kształcie walca o wysokości 0,6 m i średnicy podstawy 4 dm ugotowano zupę, której objętość zajmuje 0,8 objętości garnka. Oblicz, ile porcji można przygotować z tej zupy, jeżeli
7
ClearWhiteLight:
Pole koła opisanego na trójkącie równobocznym o polu 12√3 cm2 wynosi...?
2
jola:
Darth Mazut mam prosbe mam jeszcze geografie do wykucia mozesz mi to rozlożyć na czynniki
7
krk3000:
Witam mogłabyś mi podać swój nr gg albo jak chcesz to ja Ci podam swój bo mam mały problemik z rozwiązaniem paru zadań a jutro juz egzamin także liczę że się zgodzisz
Czekam na odpowiedź
9
aga:
Trójkąt jest równoboczny o boku długości 1. Na bokach trójkąta wybrano punkty K,L i M, tak że
3
ClearWhiteLight:
Jeśli ostrosłup ma 25 ścian, to: a) ma 51 krawędzi
4
moonikaa:
w(x)=x
4
(3−7x)
2
(x
2
+4)
5
jola:
Czesc wszyskim
!mam to zadanie na jutro prosze o pomoc
3
moonikaa:
wyznacz pierwsiatki wielomianu . okresl ich krotnosc. w(x)= (x
2
+ 10x + 25)(x
2
−x−30)
3
matteo619:
Krótkie zadanie bez potrzeby liczenia:
15
nat:
znajdz wzor funkcji liniowej do ktorej wykresu naleza punkty a) (1,2) b0 (−1,2)
15
Kuba:
Obwód prostokąta jest równy 2m., a stosunek długości jego boków wynosi 23. Oblicz pole tego prostokąta.
4
matteo619:
dobry wieczór. prosiłbym o pomoc w dwóch zadaniach, które podobnego typu będą jutro na sprawdzianie.
5
krk3000:
Proste k: 3x−6y+6=0 i l: y=ax+b są prostopadłe wyznacz współczynnik a
14
Ukasz:
Wykaż, że dla dowolnych a i b równanie (a
2
− b
2
)x
2
+ 2(a
3
− b
3
)x + (a
4
− b
4
) = 0 ma rozwiązanie
3
Justy:
x
3
−3x
2
+2=0
4
atenka:
jak mozna to z wyjaśnieniem proszę
Oblicz objetość i pole powierzchni całkowitej prawidłowego ostrosłupa trójkątnego, którego
5
Tomasz:
Potrzebuję pomocy w jednym zadaniu.
1
Justy:
x
3
−3x
2
+2=0
1
Justy:
x
3
−3x
2
+2=0
2
moonikaa:
czy stopien tego wielomianu to 8? (x
7
− 3)(x+6)
2
Joasia:
ROZWIĄŻ UKŁAD RÓWNAŃ METODĄ PODSTAWIANIA.
3
Justy:
x3− 3x2+2=0
1
moonikaa:
podaj stopien wielomianu: W(x)=0
6
ceaser I:
ostrosłup prawidłowy czworokątny przecięto płaszczyzną przechodzącą przez wierzchołek ostrosłupa i środki dwóch sąsiednich podstaw. oblicz pole otrzymanego przekroju, jeżeli
1
inga :
przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma dł.12 cm. i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30 stopni .Oblicz pole powierzchni i objętość tego
9
vanceon:
Witam! Chodzę do gimnazjum i dostałem ostatnio zadania dodatkowe. Matematyka to nie moja mocna strona.
21
sk:
:::rysunek::: PLANIMETRIA
8
kinia :
codziennie rano Karol przebiega dystans 15 km ( 7,5km do lasu i z powrotem) Drogę powrotną pokonuje z prędkością o 1,5km/h mniejsza od prędkości z jaka biegnie do lasu. Wyznacz średnia
3
paula:
trzy brygady budują parking samochodowy.Pierwsza brygada wykonałaby samodzielnie całą pracę w ciągu 12 dni, druga brygada w ciągu 8 dni, a trzecie w ciągu 15 dni. Jak długo potrwa budowa
4
rashi:
PILNE
!PROSZE O POMOC xD zad1. pewna funkcja kwadratowa ma miejsca zerowe −1 oraz 2 i dla argumentu 1 przyjmuje wartosc
2
Bell.:
Mógłby mi ktoś to rozwiązać i wyjaśnić Bardzo proszę.. 1.log
2
(x−2)<1+4x−x
2
2
Desperat:
czy ktos to umie rozwiązać
2
Mała :
Dla jakiej wartości m liczby : 2m+6, 6m−2 ,4−2m ( w tej kolejności tworzą ciąg geometryczny).
0
zad:
3Szyszka spadająca swobodnie z czubka sosny podczas ostatniej sekundy ruchu przebyła połowę wysokości drzewa. Jak długo i z jakiej wysokości spadała szyszka
0
humanistka:
http://www.forum.biolog.pl/redoksik-vt32411.htm
2
Kiki:
5−1
1
3
* 4
3
4
PROSZĘ O POMOC
5
nieogar:
dana jest funkcja f(x)= x
2
+5x+c wyznacz współczynnik c jeśli najmniejsza wartość funkcji f jest równa −5/4
2
Lipen:
Mamy 80m. bieżącej siatki ogrodzeniowej.Chcemy ogrodzić prostokątny ogródek o jak największej powierzchni.Jakie wymiary powinien mieć ten ogródek jeśli nie trzeba ogrodzić odcinka 4cm. na
0
karola:
Zestaw tematów egzaminacyjnych składa się z 15 tematów z algebry, 15 z geometrii i n tematów z rachunku prawdopodobieństwa. Z zestawu usunięto jeden temat, a następnie wylosowano z
4
funkcje sprawdzenie:
Witam mam problem określ dziedzinę funkcji y=f(x) i oblicz miejsce zerowe funkcji
(x−2)(x+2)
a)f(x)=
2(x−2)
1
Desperat:
pomożecie
oprocentowanie lokaty trzymiesięcznej wynosi 7% w skali roku. Ile zyska pani Elżbieta która
2
Sorzin:
Liczba o 30% mniejsza od kwadratu liczby dodatniej a jest równa?
2
Ukasz:
Wyznacz współczynniki p i q wielomianu W(x) = x
4
− 10x
3
+ 37x
2
+ px + q wiedząc, że ma on dwie pary równych pierwiastków.
5
xxżabciaxx:
a) x⁴−8x²+16=0
1
adam666:
Proszę tylko o sprawdzenie:
0
slawekv:
:::rysunek::: wysokość czworościanu foremnego ma dł. 6
√
3
Oblicz jego objętość.
2
Annna:
Oblicz długości wszystkich wysokości trójkąta o bokach 13,13,24.
7
Krzychu:
Mam takie równanie do policzenia: x
2
+4iz−3=0. Problemy pojawiają się po policzeniu delty (o ile dobrze ją policzyłem). Δ=2i. Wynik znam powinno wyjść, że rozwiązaniami są liczby ze
0
adam666:
Na półce stoi 5 płyt Asi i 5 płyt Marcina. W czasie sprzątania płyty rozsypały się i ustawiono je w pośpiechu losowo. Wykaż , że prawdopodobieństwo zdarzeń: A − najpierw stoją płyty Asi , a
5
Potrzebująca:
:::rysunek::: Witam chciałabym aby ktoś mi wytłumaczył te zadanie ponieważ kompletnie go nie rozumiem
13
ICSP:
Wykaż ze jeżeli w trapez równoramienny można wpisać okrąg to wysokość jest średnia geometryczna długości jego podstaw.
2
Desperat:
proszę o pomoc
...
1
Desperat:
suma n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego jest równa 81, a suma n+4 początkowych wyrazów
0
co dalej?:
|]x−4|−x|=m −−prosze sprawdzic
0
:) ANNA :):
Z fotokomórki sodowej w pracy wyjścia W=2,5 eV wyrywane są elektrony z prędkością V=300
km
s
. Oblicz energię elektronu i długość fali podającego światła. C=3 x 10
8
m
s
1
jorguś:
jest jakiś wzór na liczby pierwsze?
5
Desperat:
Jak ktos umie to rozwiązać to proszę o pomoc
...
0
Paula:
Zamieszczam link do drugiego zadania, ponieważ była trudność z wykonaniem rysunku
0
andzia:
w ostrosłupie praw.trojk.pole podstawy wynosi 9
√
3
cm
2
a krawedz boczna
√
63
cm. oblicz v i pc.
4
Agula:
Rozwiąż układ równań: 0x + 0y − 0z = 0
0
12 ANIA :):
W polu jednorodnym o natzeniu 18 N/C umieszczono swobodnie cialo o masie 0,6g i ladunku 6 uc. Oblicz predkosc tego ciala i droge przebyta po uplywie 4s.
0
Paula:
Zamieszczam link do zadania, ponieważ była trudność z wykonaniem rysunku
0
ada:
kocham matematyke już się nie denerwuje nie można
1
Agula:
Rozwiąż układ równań:
x
3y
5z
+
+
= 45
2
4
3
6
5,1x +
y − 4z = 15
5
4z
0,1x − 0,4y +
= 5
5
0
Aga:
18. Jednomian ax jest jedynym składnikiem pierwszego stopnia w rozwinięciu potęgi (1−√x do potęgi 1/3 tylko x) do potęgi 4. Oblicz a.
0
Aga:
18. Jednomian ax jest jedynym składnikiem pierwszego stopnia w rozwinięciu potęgi (1 − x
1
/3) do potęgi 4. Oblicz a.
0
ilak:
Moze mi to ktos wytłumaczyc ?
4
Ela :
Coś robię nie tak, bo mi rozwiązanie nie wychodzi. Czy ktoś mógłby mi pomóc?
1
Paula:
Funkcja f(x)= −x
2
+ bx + c przyjmuje wartosci dodatnie tylko dla argumentów x∊(1;5). a) wyznacz współczynniki b i c.
0
ciemna z matmy:
Pomoc już przy jednym zadaniu.. wielomian f(x)= x
4
−2tx
3
+ 3tx
2
+x+s można przedstawić jako iloczyn wielomianów, z których jeden to g(x)= x
2
−x−2. Wyznacz t i s.
0
help:
Wyznacz x tak ,aby ciąg
√
25
1/3
−2,
√
|x−4|
,
√
625
1/3
+2*
√
25
1/3
+4 był ciągiem geometrycznym.
5
Michau:
dla jakich wartości parametru m równanie mx
2
−(m−3)x+1=0 ma różne pierwiastki spełniające warunek |x
1
|+|x
2
|≤1
2
Magda:
Dana jest funkcja kwadratowa w jednej z trzech postaci
golnej, kanonicznej, lub iloczynowej.Okresl jaka to postac.Jezeli jest to mozliwe zapisz te funkcje w dwoch pozostalych
0
Kate:
oblicz log
a
(1/2)
1/3
proszę o pomoc
2
Magda:
Wyznacz brakujace wspolczynniki tak aby funkcja f(x)=x
2
+bx+c miala dwa miejsca zerowe rowne −1 i 3
2
kapustka:
Punktom A i B leżącym na osi liczbowej odpowiadająliczby 3m − 4 i m
2
− 2, gdzie m jest pewną liczbą żeczywistą. Wyraź odległość punktów A i B w zależności od wartości m
0
Magda:
Dana jest funkcja kwadratowa f(x)=−2x
2
+c a)Naszkicuj kilka parabol dla roznych wartosci wspolczynnika c
1
Kuba:
:::rysunek::: x2xx6a. Oblicz długość odcinka a.
13
zad:
Z helikoptera wznoszącego się z przyspieszeniem a=1 m/s2 na wysokośćH=450m wypada lampa naftowa. Znaleźć szybkość końcową i czas spadku na ziemię
3
Kuba:
Obwód prostokąta jest równy 2m., a stosunek długości jego boków wynosi
2
3
. Oblicz pole tego prostokąta.
1
pomoc:
1
1
1
1
1
+
+
+
+
<0
x(x+1)
(x+1)(x+2)
(x+2)(x+3)
x+3)(x+4)
(x+4)(x+5)
Rozwiąz nierównośc...
5
ciemna z matmy:
1. wielomian f(x)= x
4
−2tx
3
+ 3tx
2
+x+s można przedstawić jako iloczyn wielomianów, z których jeden to g(x)= x
2
−x−2. Wyznacz t i s.
1
Ania:):
Krzyś ma wykonać pewną ilość plakatów, w pierwszym dniu zrobił 3, każdego dnia
1
3
ilości dnia poprzedniego, zadanie zrobił w 4 dni, ile plakatów zrobił ?
0
atenka:
Oblicz objetość i pole powierzchni całkowitej prawidłowego ostrosłupa trójkątnego, którego krawędź podstawy ma 10 cm długości, a kąt dwuścienny między ścianą boczną a podstawą ma miarę
2
zad:
Z helikoptera wznoszącego się z przyspieszeniem a=1 m/s2 na wysokośćH=450m wypada lampa naftowa. Znaleźć szybkość końcową i czas spadku na ziemię
2
??:
Wiedząc, że a
3
+a
5
=
40
27
i a
1
+a
7
=12
4
243
wyznacz wzór ogólny ciągu geom.
13
Magda:
proszę o pomoc
całki
0
atenka:
Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość ostreosłupa ,którego podstawą jest trójkąt foremny, a ściana boczna prostopadła do podstawy jest do niej przystająca. Krawędź podstawy
2
nickt:
Krzyś ma wykonać pewną ilość plakatów, w pierwszym dniu zrobił 3, każdego dnia
1
3
ilości dnia poprzedniego, zadanie zrobił w 4 dni, ile plakatów zrobił ?
0
radzio550:
pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest n razy większe od pola podstawy. Krawędź podstawy ma długość a.Oblicz objętość tego ostrosłupa.
2
razdwa:
Powierzchnia boczna walca po rozcięciu jest prostokątem, którego przekątna długości d tworzy z bokiem odpowiadającym wysokości walca kąt o mierze α (alfa). Oblicz objętość walca −
2
paulina:
W trójkącie rownoramiennym kąt przy podstawie ma miarę o 30
o
mniejszą od miary kąta między ramionami. Kąt między ramionami ma miarę?
0
Matematyka:
|x + 1|
< 1
|x − 2| − 2
Proszę o pomoc − próbuję to rozwiązać i wychodzi mi zły wynik, rozwiązanie powinno wynosić
1
(−00 , −
) + (0 ; 4)
2
1
paulina:
Dany jest trapez równoramienny ABCD o podstawach AB długości 12, CD długości 8 i ramieniu 6. Przedłużenia ramion AD i CB przecinają się w punkcie S. Długość odcinka AS jest równa?
6
didoslav:
3n
2
+ 5
lim
(2n−3)(n+1)
n→
∞
1
Ania:
W prostokącie o bokach długości 12cm i 18 cm zmniejszono dłuższy bok o b cm a krótszy zwiększono o b cm. Oblicz dla jakiej wartości b pole otrzymanego prostokąta jest największe.
1
asik:
2
nickt:
Zosia ma 425 słowek do nauki. pierwszego dnia nauczyła sie 20, kazdeg nastepnego o 5 wiecej, ile dni bd uczyła się zosia ? Proszę o czytelny zapis rozwiązania
0
radzio550:
pole powiezchni bocznej ostrozłupa prawidłowego czworokątnego jest n razy większe od pola podstawy. Krawędź podstawy ma długość a.Oblicz objętość tego strosłupa.(algerbaicznie)
1
zad:
Z helikoptera wznoszącego się z przyspieszeniem a=1 m/s2 na wysokośćH=450m wypada lampa naftowa. Znaleźć szybkość końcową i czas spadku na ziemię.
2
Pieczko:
Mam problem z zadaniem ze zbioru Gwizdaka:
2
Ilak:
Sprawdzanie x
2
−6x=7+2y−y
2
7
J.:
Mam problem z zadaniem: Przekątne ścian prostopadłościanu mają √5 , √7, 2√2 .Oblicz długości krawędzi tego prostopadłościanu.
0
kapustka:
Punktom A i B leżącym na osi liczbowej odpowiadająliczby 3m − 4 i m
2
− 2, gdzie m jest pewną liczbą żeczywistą. Wyraź odległość punktów A i B w zależności od wartości m
1
Antoszkie:
Lim x→0 (1−e
2
x
) ctgx =
3
kapustka:
dlaczego iloczyn (k −n) *(k+ n) jest podzielny przez 4
1
Janek:
Oblicz za pomocą wzorów Cramera, : 2x−y+2z=−4 4x+y+4z=−2
0
maja:
W wierzcholku A B C trojkąta równobocznego o boku a umieszczono odpowiednio ładunki Q 2Q −3Q. Oblicz natężenie pola elektrycznego E w środku tego trojkąta. Z góry dziekuje za pomoc z
7
Kuba:
Czy mając dane współrzędne punktu A = (17,31) i długość odcinka AB = 15 możemy wyznaczyć współrzędne punktu B = (x,y)?
2
Kamil:
Okręgi o równaniach (x + 4)
2
+ (y − 3)
2
= 5 i (x − 2)
2
+ (y + 5)
2
= 49 :
0
lechita:
1.Dwa ładunki punktowe 9 C i −3mC oddalone są od siebie o 30 cm.Oblicz siłę odziaływania między nimi.
4
jabolek:
Dana jest funkcja f(x)= 2
x
a) Narysuj wykres funkcji h (x)= f(x−4)
0
ela:
:::rysunek::: Jeżeli MNIIAB, IBNI=5, INCI=10 oraz IACI=12 to:
0
J.:
Mam problem z zadaniem: Przekątne ścian prostopadłościanu mają √5 , √7, 2√2 .Oblicz długości krawędzi tego prostopadłościanu.
0
DInis:
Mierzac promien koła R z dokładnoscia 0.5cm otrzymano rezultat równy 12cm. Znalezc bład wzgledny i bezwzgledny powstały przy obliczaniu
0
DInis:
Znalezc sume przyblizonych liczb (wszystkie ich cyfry sa dokładne) 0.145 + 321 + 78.2. Podaj bład wzgledny i bezwzgledny sumy tych
1
Radek:
:::rysunek::: Wiemy, że ISAI=IABI=6, gdzie S oznacza środek koła. Pole zacieniowanej części oznaczamy P.
8
Proste zadanko:
Oblicz sinα,tgα,ctgα. Jeżeli cosα=−1/4 α∊(π/2,π)
1
J.:
Mam problem z zadaniem: Przekątne ścian prostopadłościanu mają
√
5
,
√
7
, 2
√
2
.Oblicz długości krawędzi tego
4
student16:
W banku odsetki kapitalizowane są kapitalizowane rocznie według nominalnej stopy procentowej 5%. Na konto wpłacono 10000 zł, na koniec pierwszego roku wypłacono
1
dawid55:
Rzucamy trzy razy symetryczna moneta. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia,że: a.Orzeł wypadnie co najwyżej raz
0
maturzysta 2011:
Dlaczego w dziedzinie kryje się LICZBA e? Czy w przeciw dziedzinie też ona jest Czy Granica pomiędzy nimi jest taka sama ?
33
Licealistka :
:::rysunek::: Parabola na rysunku obok jest wykresem funkcji y=−x
2
+3. Czerwona figura to kwadrat, którego
2
iza:
Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość a. Krawędź boczna ostrosłupa ma długość 2a.Oblicz objętość.
1
redwine:
3
2x−1
+ 3*3
x
−12 = 0
0
Eros:
Oblicz sinα,tgα,ctgα. Jeżeli cosα=−1/4 α∊(π/2,π)
3
uczen:
1
Wyznacz przedzialy wypuklosci oraz punkty przegiecia danej funkcji:
1−x
2
1
Orbitum:
punkty A(−2;1) B(−1;−3) i C(2;6) wyznaczają okrąg. znajdź współrzędne jego środka.
1
kapustka:
Wykaż że różnica kwadratów dwóch kolejnych liczb nieparzystych jest liczbą podzielną przez 8 moje rozw.
3
xoxmartusxox:
W trojkacie rownoramiennym ABC (AC=BC)wysokosc CD jest o 1 cm któtsza od ramienia i o 2 cm dluzsza od podstawy. olicz pole i obwód trójkąta.
3
xoxmartusxox:
W trapezie prostokatnym ABCD dłuższa przekątna BD jest równa 4√17 a ramię BC ma długość 2√13. wysokosc trapezu poprowadzona z wierzchołka C dzieli postawe na odcinki AE i EB tak ze AE :EB
8
lechita:
1.Dwa ładunki punktowe 9 C i −3mC oddalone są od siebie o 30 cm.Oblicz siłę odziaływania między nimi.
0
Karolina:
z powierzchni ziemi wyrzucono pionowo ciało z prędkością równą 2 prędkości kosmicznej. oblicz maksymalną wysokość na której uzyska prędkość 0,5 2 Prędkkości kosmicznej
5
ag:
Pole koła opisanego na trójkącie równobocznym wynosi 4π. Wyznacz pole tego trójkąta.
2
maria:
proszę o rozwiązanie: zamień ułamek okresowy 0,25(31) na zwykły
2
kapustka:
Liczby k i n są nieparzyste i mają tylko 3 dzielniki. Uzasadnij że różnica tych liczb jest podzielna przez 4
3
Kinga:
pamięta ktoś jak sie mnoży pierwiastki? potrzebuje do takiego przykładu (√3y+2)
2
−(√3y+2)(√3y−2)=0
7
Lelon3:
Witam. Mam dwa zadanka do ogarnięcia. 1. Dla jakiego parametru funkcja liniowa f(x) = (2m−4)x+3 jest malejąca?
0
aga:
W pierwszej urnie jest 5 kul czerwonych, 3 kule zielone i 2 kule niebieskie, a w drugiej urnie jest 6 kul czerwonych, 2 zielone i 2 niebieskie. Do trzeciej urny początkowo pustej wkładamy
3
lechita:
1.Dwa ładunki punktowe 9 C i −3mC oddalone są od siebie o 30 cm.Oblicz siłę odziaływania między
1
Adam:
W trapezie trzy boki mają długość a, czwarty bok ma długość b. Uzasadnij, że przekątne trapezu są dwusiecznymi kątów przy boku długości b. Czy twierdzenie odwrotne jest prawdziwe
Pomocy.
2
zad:
.Samolot leci z miasta A do miasta B, połozonego na wschód od A w odległosci s. Predkosc samolotu w powietrzu wynosi v1. Oblicz czas przelotu: t1 – w bezwietrzna pogode, t2 – gdy
1
kapustka:
wykaż że
2
iza:
Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 12 cm. i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30 stopni .Oblicz pole powierzchni i objętość tego
3
zad:
1Cząstka porusza sie ruchem prostoliniowym jednostajnie przyspieszonym z przyspieszeniem a, następnie ruchem jednostajnym, na koniec spowalniając z opóźnieniem a. Zatrzymuje sie po
14
Damian:
(2 − 3x)
2
− (1+ 2x)
2
− 3x = 2x
2
10
marteczka332:
zad1.W ciągu arytmetycznym a.1=4. S3 =27 wyznacz różnice tego ciągu zad.2W ciągu geometrycznym q =4. S =255 wyznacz pierwsze wyraz tego ciągu
2
Natka:
(
√
3y
+2)
2
−(
√
3y
+2)(
√
3y
−2)=0
2
paulina:
zad 1. Stosunek pól kół wpisanego w kwadrat i opisanego na kwadracie o boku długości 3 wynosi
1
Daniel:
Mam obliczyć takie coś: Tg
2
780 − 3ctg
2
420
1
Antoszkie:
wyznaczyć najmniejszą i największą wartość funkcji f opisanej równością:
3
neti:
Oblicz, dla jakiego argumentu x wartość funkcji określonej wzorem f(x)=2/x
2
+2x+4 jest największa i podaj ją.
1
malas:
siema mam jutro sprawdzian z fizyki wiem jaki będzie ale nie mam pojęcia jak to rozwiązac pomocy proszę emotka
3
Mary :
Rozwiąż równanie (2−3x)
2
− (1+2x)
2
−3x
2
=2x
2
2
żabciaxx:
x
3
−7x
2
−4x+28=0 x
2
+6x+9=0
0
kapustka:
Wykaż że różnica kwadratów dwóch kolejnych liczb nieparzystych jest liczbą podzielną przez 8
0
Ania:
W polu jednorodnym o natzeniu 18 N/C umieszczono swobodnie cialo o masie 0,6g i ladunku 6 uc. Oblicz predkosc tego ciala i droge przebyta po uplywie 4s.
1
Tom:
Mam problem, wychodzi mi coś zupełnie innego niż w odpowiedziach na końcu książki.
1
Antoszkie:
walec o promieniu x i wysokości h oraz półkula o promieniu x złączone podstawami tworzą bryłę o objętości h. dla jakiego x pole powierzchni tej bryły jest najmniejsze?
2
Kasia:
Liczba |3−π| jest równa:
1
Lechita:
siema mam jutro sprawdzian z fizyki wiem jaki będzie ale nie mam pojęcia jak to rozwiązac pomocy proszę
1
dwukropek:
Uczeni zamierzą wysłać i pozostawić na Księżycu aparaturę naukową o masie m = 120 kg i ciężarze 1200 N. Uwzględniając, że przyspieszenie na Księżycu wynosi 1/6 przyśpieszenia ziemskiego,
5
dwukropek:
Ile powinna trwać doba, żeby ciała na równiku nic nie ważyły? Promień Ziemi 6370 km.
2
dwukropek:
Skoczek wzwyż o masie 90 kg pokonał poprzeczkę umieszczoną na wysokości 125 cm. Jaką prędkość musiał uzyskać w wyniku odbicia się?
1
dwukropek:
Samochód, którego silnik pracuje z mocą 30 kW, jedzie ze stałą prędkością 20 m/s. Ile wynosi siła napędowa samochodu?
2
dwukropek:
Oblicz pracę wykonaną przez osobę niosącą torbę z zakupami o masie 5 kg, gdy osoba ta a) idzie po poziomym chodniku o długości 200 m, b) wchodzi po schodach na wysokość 10 m.
1
dwukropek:
W ciągu t = 10 s od początku ruchu jednostajnie przyśpieszonego po linii prostej ciało o masie m = 2 kg osiągnęło prędkość V = 5 m/s. Oblicz siłę wypadkową oraz siłę działającą na ciało,
1
dwukropek:
Ciało swobodnie zsuwa się z wierzchołka równi pochyłej, której kąt nachylenia do poziomu wynosi α=30 stopni. Wyznaczyć czas ruchu ciała na równi, jeżeli wysokość równi pochyłej wynosi h=1 m,
0
Dryguss:
Oblicz długość okręgu opisanego na trójkącie równobocznym o boku 10. prosił bym jeszcze o wytłumaczenie
0
Gabryś:
Dana jest funkcja f (x) = x
3
− 3x dla x ∈ (1,+
∞
). Zbadaj na podstawie definicji monotoniczność
1
Witek:
W pierwszej urnie znajduje się 6 białych i 4 czarne kule, a w drugiej urnie 3 białe i 3 czarne kule. Przenosimy z urny pierwszej do drugiej dwie kule, a następnie z drugiej urny losujemy
1
malami:
dane sa wielomiany W(x)=3x2−2 P(x)=x3+2x−1 oblicz [P(x)]2 * W(x)
1
konfident:
Rozwiąż równanie 2x
3
−3x
2
−3x+2=0
0
konfident:
Błagam o pomoc:( To sa przykłady których nie umiem zrobić rozłoż wielomian na czynniki
1
Anna:
Do zbiornika o pojemności 700m
3
można doprowadzic wodę dwiema rurami. W ciągu jednej godziny jedna rura dostarcza do zbiornika o 5m
3
wody więcej niż druga. Czas napełniania zbiornika
1
Anna:
Wskaż przykład wielomianu o wpółczynnikach całkowitych którego pierwiastkiem jest liczba a) −2/7
4
Anna:
Uzasadnij nie wykonujac dzielenia, ze liczba 18
3
+1 jest podzielna przez 19
18
Godzio:
Jestem ciekaw jak oblicza się tego typu całkę:
13
Niekumata i to bardzo xD :
Cześć
Czy to dobrze